Ekonomija     | 26.04.2018. 12:56 |

Vlada FBiH - Za veterinarstvo 2.400.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Federalna vlada je usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava na ime poticaja za veterinarstvo za 2018. godinu, u iznosu od 2.400.000 KM, a sredstva će biti realizirana u zavisnosti od ostvarenih prihoda u Budžetu FBiH.

Programom je obuhvaćeno finansiranje provedbe mjera sprečavanja širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti, a tokom 2018. godine će u FBiH biti nastavljeno dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uslovi za plasman naših proizvoda na strano tržište. Također će biti nastavljena realizacija Programa za suzbijanje i kontrolu bruceloze kod ovaca i koza.

Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno preduzimanje mjera na suzbijanju, sprečavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj kada je u pitanju realizacija ovog programa, zbog čega se provodi službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla kako bi bile utvrđene smjernice za dalje preventivno djelovanje.

S ciljem ispunjenja uslova za izvoz mlijeka na tržište Evropske unije i susjednih zemalja, neophodno je provesti dijagnostičko ispitivanje mliječnih goveda na brucelozu, tuberkulozu i enzootsku leukozu.

Vakcinacija ovaca i koza protiv bruceloze bit će provođena i ove godine na cijelom području Federacije BiH, a dijagnostičko ispitivanje službenih uzoraka na prisutnost salmonele kod žive peradi provest će se na odobrenim ili registrovanim farmama, s ciljem provjere njihovih programa samokontrole, a prema posebnom planu kojeg će donijeti Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Programom je predviđeno finansiranje ispitivanja krvi životinja u slučaju pobačaja na brucelozu, Q-groznicu i leptospirozu.

Radi kontrole zarazne bolesti kvrgave kože goveda bit će finansirana usluga cijepljenja, a vakcine će osigurati Ured za veterinarstvo BiH. Predviđeno je i finansiranje laboratorijske pretrage uzoraka krvi na infektivnu anemiju konja.

Veterinarske stanice koje do 1.10.2018. godine ne budu imale dodijeljeno područje djelovanja u skladu s Pravilnikom o uslovima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti i načinu dodijele područja djelovanja, neće ostvariti pravo na raspodjelu sredstava.

Danas je razmatran i program poljoprivrednih poticaja vrijedan 58.200.000 KM, o čemu će se Vlada izjašnjavati na sljedećoj sjednici, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'