Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 13:02 |

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o Ustavnom sudu FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Federalna vlada utvrdila je danas na sjednici u Sarajevu i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o Ustavnom sudu FBiH.

Na taj način je omogućena provedba presude tog suda od 26.4.2017. godine, kojom je Parlamentu FBiH naloženo donošenje Zakona o Ustavnom sudu FBiH.

Zakon razrađuje pitanja samostalnosti i upravno-materijalne neovisnosti Ustavnog suda FBiH, uključujući plaće i druga primanja njegovih sudaca.

Kako je precizirano, Ustavni sud svoju organizaciju i djelatnost ostvaruje na principu financijske neovisnosti, koja se ogleda u neovisnom utvrđivanju prijedloga proračunskih sredstava u tekućoj godini potrebnim za izvršavanje nadležnosti, koji dostavlja Federalnom ministarstvu financija prema rokovima iz Zakona o proračunima u FBiH s ciljem uključivanja ovog prijedloga u proračun FBiH.

Moguće razlike u odnosu na utvrđeni prijedlog proračunskih sredstava treba riješiti kroz konzultacije između Federalnog ministarstva financija i Ustavnog suda, a sukladno odredbama Zakona o proračunima u FBiH.

Ustavni sud neovisno donosi financijski plan, kojim planira i donosi odluke o ostvarivanju prihoda i izvršavanju rashoda za tekuću godinu, te usvaja godišnji obračun utroška odobrenih proračunskih sredstava (završni račun).

Ustavni sud se sastoji od devet sudaca, od kojih su najmanje po dva iz reda sva tri konstitutivna naroda i jedan iz reda ostalih, a na njegovom čelu su predsjednik i dva dopredsjednika.

Suce Ustavnog suda predlaže predsjednik FBiH uz suglasnost dopredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH.

Suci Ustavnog suda bit će u službi do 70. godine života, osim ako ne podnesu ostavku, ili budu s razlogom smijenjeni konsezusom sudaca Ustavnog suda, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta