Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 13:42 |

Dunović: Vlada predložila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o stečajnom postupku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović podsjetio je, povodom utvrđivanja Nacrta zakona o izmjenama Zakona o stečajnom postupku, da je Ustavni sud FBiH 23. marta 2016. godine na osnovu njegovog Zahtjeva za ocjenu ustavnosti donio presudu kojom je utvrdio da članovi 33. i 40. Zakona o stečajnom postupku nisu u saglasnosti sa Ustavom Federacije BiH.

- Ti članovi su omogućavali protuustavno oduzimanje prava radnicima punih 11 godina. Nisu im isplaćivane plate, te im se garantovala isplata samo osam minimalnih plata, ali i to nisu dobijali. Nije im uplaćivano zdravstveno osiguranje, a očekivalo se da rade i da ne budu plaćeni za svoj rad. Veliki je broj preduzeća u kojima su u tih 11 godina brutalno kršena radnička prava. Vladi Federacije BiH to nije bilo dovoljno, pa su nakon presude Ustavnog suda FBiH opstruirali provođenje presude. Tek danas Vlada je predložila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o stečajnom postupku - naveo je Dunović u saopćenju.

Ukazao je da je od presude do Nacrta zakona proteklo 25 mjeseci.

- Ovim potezom vidljivo je koliko je Vladi FBiH važno u kakvom su položaju radnici. Misle da je prihvatljivo da se 25 mjeseci mijenjaju dva člana Zakona, koji stanu na pola stranice papira. Misle da je 25 mjeseci malo kada radite bez plate i zdravstvenog osiguranja. Sada kada je predložen Nacrt zakona vidjet ćemo koliko treba koalicionim partnerima, istim onima koji sjede u Vladi FBiH, da se dogovore pa da ovaj Zakon usvoje u oba doma Parlamenta FBiH. Ako budu radili onako kako su naučili moraju biti svjesni da do izbora nemaju 25 mjeseci, a i radnici ne mogu više čekati. Iskreno se nadam da će shvatiti ono što sam rekao kada je presuda donesena, prije 25 mjeseci ..."Radnici su izgradili, a u dobroj mjeri i odbranili ovu državu i niko nema pravo da im ugrožava pravo na rad i imovinu“ -  istakao je Dunović.

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici je utvrdila i uputila u parlementarnu proceduru po skraćenom postupku Nacrt zakona o izmjenama Zakona o stečajnom postupku, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dunović i Imamović: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu