Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 15:08 |

U RS-u utvrđen novi zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26.aprila (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je Prijedlog zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

Novi zakon je predložen radi usklađivanja s odredbama novog Krivičnog zakonika RS, koji je u primjeni od jula 2017., a kojim su uvedene nove grupe krivičnih djela.

-Osnovni cilj donošenja novog zakona jeste da se na sveobuhvatan i precizan način urede pravila postupka, unutar kojeg će se moći efikasno otkriti, osigurati i po potrebi, privremeno ili trajno oduzeti imovina, koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela ili prekršaja, propisanih važećim zakonodavstvom u RS - saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Također, neophodno je i uspostaviti efikasni mehanizmi za upravljanje imovinom koja je privremeno ili trajno oduzeta. 

-Na ovaj način će se otkloniti prepreke s kojima se, u svom radu, susreću pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i pravosudnih institucija, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, u vezi s provođenjem odredaba Krivičnog zakonika RS-a i drugih propisa, a koji propisuju da niko ne može zadržati protivpravo stečenu imovinu (proisteklu izvršenjem krivičnog djela). Propisivanjem postupka kojim će se otkloniti ove prepreke se, između ostalog, dostižu i međunarodni standardi u zakonskom normiranju materije oduzimanja imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela - navode iz entitetske vlade.

Utvrđen je i Prijedlog Strategije borbe protiv korupcije u RS za period od 2018. do 2022. godine te odobreno 42.716.320 KM za 58 projekata, koji će biti realizirani u 45 jedinica lokalne samouprave.

Projekti su namijenjeni za izgradnju i sanaciju osnovnih škola, rekonstrukciju Studentskog centra u Banjoj Luci, organiziranje EYOF-a, sanaciju objekata kulture, sistem vodosnabdijevanja, izgradnju lokalnih puteva, infrastrukture, izgradnju sportskih i fiskulturnih dvorana u okviru osnovnih škola, kao i izgradnju Srpsko-ruskog hrama u Banjoj Luci.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu