Svijet     | 26.04.2018. 15:46 |

Iran neće prihvatiti nikakve promjene u sporazumu o nuklearnom oružju

FENA Internet

TEHERAN,  26. aprila (FENA) - Vodeći savjetnik iranskog vrhovnog vođe izjavio je da Teheran neće prihvatiti nikakve promjene u sporazumu o nuklearnom oružju, dok zapadne potpisnice pripremaju novi paket u nadi da će uvjeriti američkog predsjednika Donalda Trumpa da se drži sporazuma.

Rok od 12. maja se primiče za Trumpa kada bi morao odlučiti da li da SAD ponovo uvedu ekonomske sankcije Treheranu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da je raspravljao o "novom sporazumu" s Trumpom u kome bio se Sjedinjene Države i Evropa bavile otvorenim brigama oko Irana izvan njegovog nuklearnog programa.

- Svaka promjena ili amandman na trenutni sporazum neće biti prihvaćeni od Irana - izjavio je Ali Akbar Velajati, visoki savjetnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hamneija, prenosi poluzvanična novinska agencija Fars.

- Ako Trump napusti sporazum, mi ćemo se sigurno povući iz njega. Iran neće prihvatiti nikakav nuklearni sporazum bez ikakvih benificija za nas - izjavio je Velajati novinarima.

Na osnovu Macronovog prijedloga, Sjedinjene Države i Evropa usaglasit će se da blokiraju svaku iransku nuklearnu aktivnost do 2025. i nakon nje, bavit će se iranskim programom balističkih raketa i stvoriti uvjete za političko rješenje i suzbijanje iranskog uticaja u Jemenu, Siriji, Iraku i Libanu.

Velajati je odbacio svaku mogućnost suzbijanja iranskog uticaja na Bliskom istoku, kako zahtijevaju Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici.

- To je naša regija. Mi smo u svojoj regiji i to je legitimno - kazao je on, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak: Ne postoji zamisao, cilj ili plan da se srpski narod proglasi genocidnim, rata neće biti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine