Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 16:24 |

MRV: Odnos države i društva prema žrtvama ratna nije zadovoljavajući

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) – Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini u saradnji s Maximilian Kolbe fondacijom i organizacijom Renovabis iz Njemačke je od 23. do 26. aprila organiziralo evropsku radionicu pod nazivom „Suočavanje s prošlošću koja je opterećena nasiljem u BiH - doprinos dijalogu i kulturi slušanja solidarnosti“.

Stručni savjetnik MRV u BiH Emir Kovačević iz MRV BiH je kazao da je tokom radionice, 30 učesnika iz BiH, Njemačke, Izraela, Poljske, Litve, Latvije, Albanije i Italije, posjetilo mjesta stradanja Bošnjaka u Ahmićima, Srba na Bradini, Hrvata u Trusini i Jevreja u Kruščici, te su razgovarali s preživjelim žrtvama rata.

Učesnici radionice danas su na konferenciji za medije iznijeli zaključke do kojih su došli tokom razgovora s preživjelim žrtvama rata, te istakli da položaj i odnos države i društva prema žrtvama rata u BiH nije na zadovoljavajućem nivou.

Naglasili su da se ratni zločini se još uvijek osporavaju i revitaliziraju, da se ratni zločinci tretiraju kao heroji. Tijela mnogih žrtava još uvijek nisu pronađena i vode se kao nestale osobe, te da treba omogućiti preminulim žrtvama dostojanstvenu memorijalizaciju i obilježavanje mjesta stradanja bez poziva na mržnju i osvetu.

S obzirom da nedostaje i adekvatna finansijska, pravna i medicinska pomoć preživjelima, naglašeno je da tu vrstu pomoći trebaju da pruže vladine i nevladine organizacije kako bi preživjele žrtve uspješno premostile traumu zbog zločina koji su im počinjeni.

Naglašeno je kako je potrebno prestati s negiranjem zločina i svim žrtvama odati dužno priznanje i poštovanje bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

Potpredsjednik Fondacije Jorg Luer je kazao da je BiH otvorena rana Evrope, da narodi u BiH trebaju graditi zajedničku budućnost, te da je politički interes Evrope razvijanje mira u BiH i na Balkanu.  

- Došli smo u BiH da pokažemo solidarnost sa žrtvama rata i da ohrabrimo svaku konstruktivnu pomoć u tom pravcu. Ono što smo pronašli su zapravo prijatelji, mladi ljudi koji ne žele da prihvate ono što im se nameće od njihovih političara, poput nacionalizma. Oni su ti koji djeluju i doprinose uspostavljanju dugoročnog mira i pomirenja - kazao je Luer.

Učesnike radionice ohrabruju izjave preživjelih žrtava, (a to je jedan od zaključaka), koji su bili spremni na dijalog, oprost i izgradnju zajedničkog društva zasnovanog na istini, pravdi i pomirenju.

Učesnica radionice iz Poljske Ana Jagiello - Šostak je prilikom susreta i razgovrima s preživjelim žrtvama rata zaključila da je dijalog suština pomirenja, te da se dijalogom rješavaju konkretni problemi.

- Dijalog nema alternativu, važno je slušati i pokazati razumijevanje jedne prema drugima - zaključak je s radionice „Suočavanje s prošlošću koja je opterećena nasiljem u BiH - doprinos dijalogu i kulturi slušanja solidarnosti“.

Uime organizatora Dajana Dejanović je zahvalila učesnicima radionice kao i crkvama i vjerskim zajednicama koje su srdačno otvorile vjerske objekte i omogućile da se radionica realizira.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Četverodnevni susret Mreže mladih Međurelgijskog vijeća u BiH na Bjelašnici

MRVBiH osudio napad na križ u Bišnji kod Dervente

Međureligijsko vijeće BiH osuđuje vandalizam na Župnom uredu u Kotor-Varoši

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'