Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 17:55 |

Skupština TK usvojila izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju

FENA

TUZLA, 26. aprila (FENA) - Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ovog kantona sa 24 glasa za i jednim suzdržanim, uz amandmane Zakonodavno-pravne komisije Skupštine TK.

Razlozi za donošenje ovog zakona, kako je navedeno u obrazloženju, proizašli su iz činjenice da se u primjeni postojećeg zakonskog rješenja pojavile određene nejasnoće i nepravilnosti.

Između ostalog potrebno je izvršiti usklađivanje postojećeg zakonskog rješenja sa činjenicom da je Općina Tuzla promijenila status u Grad Tuzla, kao novi oblik adninistrativnog organizovanja u okviru lokalne samouprave.

Također, potrebno je Zakon uskladiti sa činjenicom da je od ove godine u okviru Vlade TK prestalo s radom Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i započelo s radom Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Predsjednik kluba poslanika Pokreta demokratske akcije (PDA) u Skupštini TK Mirza Omerdić izjavio je za Fenu da se novim zakonskim rješenjem definira mogućnost da se predškolski odgoj za djecu s posebnim obrazovnim potrebama može realizovati i u specijalnim osnovnim školama.

Izmjene ovog zakona pružaju mogućnost da predškolsku ustanovu kao privatnu ustanovu, samostalnu ili zajednički sa drugim osnivačem može osnovati domaće ili strano pravno ili fizičko lice u skladu sa zakonom, dodao je Omerdić.

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa odgajatelja ili stručnog saradnika sa odgovarajućim profilom i nivoom obrazovanja, koji je bez radnog iskustva u tom zanimanju, predškolska ustanova može primiti na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u skladu sa Zakonom o radu, navodi Omerdić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Skupština TK svečanom sjednicom obilježila Dan nezavisnosti BiH

Okončana hitna sjednica Skupštine TK, nije usvojen zaključak o ostavci ministra unutrašnjih poslova

Održana svečana sjednica Skupštine TK u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana