Svijet     | 27.04.2018. 09:05 |

Počeo historijski samit lidera Sjeverne i Južne Koreje

FENA Internet

GOYANG, 27. aprila (FENA) - Lideri dvije Koreje susreli su se jutros u pograničnom mjestu Panjunmom na historijskom samitu, javlja Xinhua.

U petak ujutro u 2,30 sati po srednjoevropskom vremenu počeo samit dvije zemlje, a susret Moon Jae-in i Kim Jong Una je privukao veliku pažnju svjetske javnosti. 

Riječ je o prvom susretu predsjednika u posljednjih 11 godina u vrijeme otopljavanja odnosa nakon krize zbog nuklearnog programa Sjevera. Prethodna dva samita su održana u Pyongyangu 2000. i 2007.  godine.

Jutros je konvoj predsjednika Moona stigao pola sata prije dolaska Kima, koji je na vrijeme prešao granicu i došao na dogovoreno mjesto. Dva lidera su se dugo rukovala i razgovarala na mjestu koje razdvaja dvije države. Kim je prvi predsjednik Sjevera koji je prešao demarkacionu liniju poslije rata. Pozirali su fotografima, a Moon je kratko prešao u Sjevernu Koreju što je izazvalo oduševljenje i aplauz. 
Potom su prošli crvenim tepihom i postrojili svečanu gardu ispred Kuće mira i slobode gdje je održan samit, a nakon što su pozdravili članove delegacija. 

- Nova historija počinje sa ovog mjesta, ere mira - napisao je Kim u Knjizi gostiju. Poslije službenog fotografiranja počeli su razgovori. 

- Trenutak kada je Kim prešao liniju je simbol mira, ne podjela - rekao je Moon uoči početka razgovora. Nakon toga Kim se vratio na sjevernu stranu na ručak. Samit se nastavlja popodne, nakon čega će biti održan i prijem. 

Susret je organiziran u vrijeme poboljšanja odnosa, nakon Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Najavljeno je da će čelnici dvije države razgovorati o denuklearizaciji poluotoka.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana