Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 12:24 |

Obilježena 21. godišnjica postojanja Fonda memorijala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Godišnjica postojanja i rada Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida - Fond memorijala, obilježena je danas u sarajevu.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo čestitao je 21. godišnjicu postojanja i uspješnog rada Fonda memorijala.

- Fond je napravio iskorak u brojnim aktivnostima, a radi mnogo i na pružanju pomoći drugim kantonima na sličnim projektima - rekao je ministar Fišo te dodao da se svi moraju sjećati boraca i heroja, te da  patriote moraju dići glas i bez straha govoriti istinu.

Ministar Fišo je kazao da je veoma tužan zbog jutrošnje vijesti o hapšenju legendarnog komandanta i generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića. 

- Pozivam sve patriote da dignu svoj glas i da kažu da je dosta sa hapšenjima naših najboljih sinova i komandanata. Moramo stati u njihovu odbranu i to ćemo učiniti zajedno - poručio je ministar Fišo.

Direktor Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida Suad Zijadić podsjetio je da je Skupština Kantona Sarajevo 1997. godine donijela odluku o formiranju Fonda memorijala, te da su prvi uposlenici počeli sa radom 1998. godine.

- Ponosni smo na dosadašnje rezultate, jer smo izrasli u respektabilnu instituciju, koja je provela mnogo uspješnih projekata - kazao je Zijadić.

Dodao je da su u posljednje vrijeme aktivnosti Fonda najviše usmjerene na herojske borbe za BiH.

U okviru obilježavanja ove godišnjice odata je počast i poklonjena hatma-dova šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, upriličen kratki kulturni program te uručene nagrade pobjednicima literarnog konkursa o temi "Heroji oslobodilačkog rata".

Također, za poginule branitelje Armije i MUP-a RBiH katoličke vjeroispovijesti služit će se Misa zadušnica u katedrali Srca Isusova, a za poginule borce pravoslavne vjeroispovijesti služit će se Parastos u Sabornoj crkvi, saopćeno je iz Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana