Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 12:01 |

Parlament RS-a 10. maja o stanju bezbjednosti u entitetu i 'slučaju Dragičević'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. aprila (FENA) - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj će biti razmatrano stanje bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - "Pravda za Davida – Pravda za sve“ bit će održana 10. maja - odlučio je danas skupštinski kolegijum.

Zahtjev za ovu sjednicu podnijelo je 29 narodnih poslanika iz opozicionih stranaka, koji su pripremili i materijal za razmatranje.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je rekao da je odobren i zahtjev oca stradalog banjalučanina Davida Dragičevića, Davora, da se obrati poslanicima.

Ne smatra da neće biti usvojen dnevni red ove posebne sjednice.

Čubrilović kaže da se institucijama mora vjerovati i tražiti od njih da obavljaju svoj posao što je moguće profesionalnije.

-Narodni poslanici, podnosioci zahtjeva za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a smatramo da postoji opravdan strah javnosti u RS da je stanje bezbjednosti pogoršano nakon niza događaja koje MUP RS nije na vrijeme razjasnio - navodi se u dokumentu, koji je predložen za razmatranje na ovoj sjednici.

U proteklih nekoliko sedmica desili su se, kako navode, određeni događaji koji ukazuju na narušenu bezbjednosnu situaciju u Banjoj Luci.

Radi se o slučaju, podsjećaju, smrti dvadesetjednogodišnjeg mladića Davida Dragičevića, a koja je prvobitno okarakterisana kao zadesna, s tim da su činjenice i okolnosti koje su se svakodnevno pojavljivale u javnosti "na kraju pružile osnove sumnje cjelokupnoj javnosti da je riječ o nasilnoj smrti nesretnog mladića“.

Nakon Davidove smrti, podsjećaju, na jednu poslovnu zgradu ispaljen je projektil iz ručnog raketnog bacača "zolje“, čiji počinioci nisu do današnjeg dana pronađeni.

-Dodatan strah unose i prijetnje koje su dobili pojedini tužioci, što ukazuje da ni ljudi koji obavljaju određene odgovorne dužnosti i koji imaju pravo na svaku vrstu zaštite nisu sigurni i moraju da strahuju za ličnu i bezbjednost svojih porodica. Zbog niza događaja koji su doveli do situacije pojačane nesigurnosti građana zatražili smo da o bezbjedonosnoj situaciji raspravlja Narodna skupština RS – navela je u materijalu za posebnu sjednicu jedna trećina poslanika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo