Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 13:38 |

JOB - Hapšenje genarala Dudakovića pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Upravni odbor Jedinstvene organizacije boraca (JOB) BiH "Unija veterana" reagirao je povodom hapšenja generala Atifa Dudakovića. 

- Iznenađeni smo hapšenjem našeg legendarnog komadanta Armije RBiH, generala Atifa Dudakovića, i njegovih saboraca. Ovaj slučaj nam još jednom ukazuje na kontinuitet stereotipa, maltretiranja i hapšenja branilaca BiH. Ovakvim događajima se po ne znamo koji put pokušava izjednačiti žrtva s agresorom, a što mi zasigurno nećemo dozvoliti. Mislili smo da će se od kraja rata pa sve do danas konačno dokazati ko su agresori, a ko žrtve, i da će organizatori i rukovodioci izvršenja ratnog zločina, genocida i počinjenih zlodjela u periodu 1992. - 1995. biti procesuirani i kažnjeni za nedjela koja su počinili. No, međutim, još uvijek se hapse generali i borci Armije RBiH, tj. žrtve se procesuiraju i kažnjavaju, čime se ne poštuje međunarodno pravo i pokušava izjednačiti žrtva i agresor - citat je iz saopćenja Upravnog odbora JOB-a.  

Ona će sve kapacitete usmjeriti u pravcu što hitnijeg oslobađanja uhapšenih i dokazivanja stvarne istine - da nisu počinili ratne zločine koji im se stavljaju na teret, navedeno je također u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Italijanska policija uhapsila Tadžikistanca zbog povezanosti s terorizmom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta