Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 14:03 |

Infrastrukturni projekti u povratničkim zajednicama na području Srebrenice

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 27. aprila (FENA) - Općina Srebrenica je na javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, aplicirala za nekoliko infrastrukturnih projekata, a riječ je o asfaltiranju lokalnih puteva gdje žive povratnici.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković rekao je Feni da se do kraja sedmice očekuje objavljivanje konačne liste infrastrukturnih projekata, a na adresu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica poslano je oko dvadeset projekata.

-Tokom razgovora s ministrom Ramićem, prednost projektima smo dali u mjestima gdje su građani sakupili određen dio sredstava za sufinansiranje lokalnih puteva. Takvih je na području naše općine oko šest projekata, jer su građani svojim ličnim agažmanom uspjeli da sakupe oko 60.000 konvertibilnih maraka. Svakako da će akcent biti stvaljen na te projekte i na one u kojima će Općina Srebrenica učestovati u skladu s raspoloživim sredstvima iz budžeta - rekao je Alivuković.

Navodi također da se ovih dana očekuje objavljivanje konačne liste po javnom pozivu za izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica na području Općine.

- U dosadašnjem periodu Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglice izdvojilo je značajna sredstva za obnovu stambenog fonda na području općine. Očekujemo 15-20 novih stambenih jedinica. Kroz raznličite projekte Federalno ministarstvo raseljenih i izbjeglica ove godine uložit će oko milion konvertibilnih maraka – kazao je Alivuković.

U naselju Slatina, mjesna zajednica Sućeska počeli su pripremni radovi na asfaltiranju puta. Općina Srebrenica je dobila sredstva od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a bit će asfaltirano 420 metara. Vrijednost projekta je oko 65.000 KM.

- To su sredstva iz 2015. godine. Općina Srebrenica je provela proceduru javnih nabavki i ovih dana se očekuje potpisivanje ugovora. Vjerujem da će do kraja juna biti okončan i ovaj projekt - istakao je Alivuković.

Ovih dana završena je i procedura za asfaltiranje i rekonstrukciju dijela saobraćajnice kroz naselje Kazani i Alivuković najavljuje da će do kraja ove godine biti dosta infrastrukturnih projekata koji će poboljšati kvalitet života stanovnika na području općine Srebrenica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana