Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 14:51 |

Federalni hidrometeorološki zavod realizirao Projekt 'METCAP +'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - U cilju prevenciji i smanjenu štetnog utjecaja klimatskih promjena na cjelokupno društvo u Bosni i Hercegovini, Federalni hidrometeorološki zavod pokrenuo je (i dijelom završio) niz aktivnosti na jačanju svojih kapaciteta.

- Između ostalih projekata, u suradnji s Državnom meteorološkom službom Republike Turske i Turske agencije za međunarodnu suradnju i koordinaciju TIKA završen je projekt "METCAP +" koji je realiziran u dvije faze - navodi se.

U prvoj fazi Projekta, Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA opremila je sve glavne meteorološke stanice najsuvremenijom računarskom opremom čime je unaprijeđen i unificiran sistem prikupljanja podataka u jedinstvenu bazu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U drugoj fazi ekspert za meteorologiju i informacione tehnologije Državne meteorološke službe Republike Turske Kemal Dokuyocu instalirao je korisnički program "METCAP+" i izvršio obuku uposlenika Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Time su značajno unaprijeđeni praćenje i analiza vremena i vremenske prognoze u vremenu.

"METCAP+" je razvijen od Državne meteorološke službe Republike Turske i namijenjen vizualizaciji osmotrenih, satelitskih, radarskih i prognostičkih produkata, kao i njihova kombinacija, što prognostičarima olakšava pristup velikom broju informacija istovremeno i na jednom mjestu.

- Planiran je i web prikaz produkata "METCAP+" da bi građani Bosne i Hercegovine mogli lako doći do potrebnih informacija i podataka o stanju vremena i klime - saopćio je Federalni hidrometeorloški zavod.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'