Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 28.04.2018. 10:44 |

Palestinski dječak preminuo nakon ranjavanja na granici s Izraelom

FENA Internet

KHAN YOUNIS, 28. aprila (FENA) – Četrnaestogodišnji Palestinac preminuo je u subotu nakon što su ga prethodnog dana ranili izraelski vojnici tokom protesta na granici Gaze, saopćeno je iz palestinskog ministarstva zdravlja.

Kako izvještava WAFA, radi se o Azzamu Hilalu Oueidi, u kojeg su pucali izraelski vojnici tokom protesta u blizini grada Khazaa, istočno od Khan Younisa, na jugu Pojasa Gaze.

Oueida je s teškim povredama prebačen u Evropsku bolnicu, gdje je kasnije proglašen mrtvim.

Iz ministarstva su također kazali da su osim ovog tinejdžera u petak ubijena još tri Palestinca, a da ih je 200 ranjeno vatrenim oružjem.

Izraelska vojska je ubila 42 Palestinca od početka protesta 30. marta, podsjeća Reuters.

Iz izraelske vojske su saopćili da oko 14.000 stanovnika Gaze učestvuje u, kako su to nazvali, „nemirima“, te da su se neki pokušali probiti kroz granicu.

Demonstranti zahtijevaju povratak izbjeglica i njihovih potomaka na današnju teritoriju Izraela.

Palestinci smatraju da Izrael koristi prekomjernu silu protiv demonstranata, od kojih je čak 2.000 ranjeno vatrenim oružjem.

Izraelsko korištenje bojeve municije izazvalo je i međunarodne osude, ali izraelska vlada tvrdi da samo štiti svoje granice i da ovakve aktivnosti poduzima samo kada se demonstranti, od kojih neki bacaju kamenje i zapaljene gume, primaknu preblizu graničnoj ogradi.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein u petak je izrazio žaljenje zbog ovih smrti i rekao da je zabilježen „zapanjujući broj“ ranjavanja bojevom municijom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UNRWA: Neki članovi osoblja i ostali zatvorenici u Gazi bili izloženi zlostavljanju

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana