Bosna i Hercegovina     | 28.04.2018. 17:46 |

Obilježena godišnjica odbrane kote Košćan u općini Hadžići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je danas cvijeće na spomen – obilježje na koti Košćan u općini Hadžići, koja je bila jedna od najvažnijih strateških tačaka odbrane Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Preživjeli saborci, brojne delegacije i građani prisjetili su se herojskih dana kada su borci Armije R BiH gotovo goloruki pobijedili tenkove i transportere i odbranili Košćan.

Padom Košćana bio bi presječen i Put spasa, zatim put za Hercegovinu i Srednju Bosnu, međutim Deveta brdska brigada i 109. viteška Armije Republike Bosne i Hercegovine odbranili su Put spasa, jedinu kapiju za Sarajevo tokom agresije, saopćeno je iz Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

 - Kada je bilo najpotrebnije borci su stali da obrane svoju zemlju i pri tome, nažalost, platili veliku cijenu. Žrtvovali su svoje živote i dijelove tijela za domovinu, koju su voljeli više od sebe - rekao je ministar Fišo.

Ministar Fišo je u razgovoru sa brojnim borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama šehida i poginulih boraca istaka da će Ministarstvo i dalje kao i do sada konkretnim projektima i aktivnostima pomoći ovoj populaciji.

U okviru manifestacije "Odbrana Košćana" članovi nekoliko planinarskih društava prošli su ratnim putem 9.bbr Pazarić-Ormanj-Košćan, a upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike KSB-a plaća premiju za 25.000 umirovljenika

Video materijal s konferencije 'Labirinti medijske (ne) pismenosti i prevencija izazivanja nasilja'

Srbija: Ministarstvo obrane demantira navode o umiješanosti Vučevića u napad u Banjskoj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu