Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 30.04.2018. 06:55 |

Obilježeno 50 godina najdulje izvođene predstave na svijetu

FENA Agencije

ZAGREB, 30. travnja (FENA) - "Stilske vježbe", najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, obilježila je u nedjelju, u produkciji kazališta Planet Art, 50 godina izvođenja svečanom izvedbom u Dramskom kazalištu Gavella.

"Stilske vježbe" u izvođenju Lele Margitić i Pere Kvrgića ponovno su oduševile brojnu publiku koja je legendarne glumce od samog izlaska na scenu pozdravljala pljeskom i ovacijama.

Riječ je o predstavi po djelu Raymonda Queneaua nastaloj 60-ih godina prošlog stoljeća prema originalnoj ideji, režiji i adaptaciji Tomislava Radića te prijevodu i adaptaciji Tonka Maroevića, a prikazuje dvadesetak različitih načina tumačenja svakodnevne zgode iz tramvaja.

U proteklih 50 godina kontinuiranog izvođenja "Stilske vježbe" osvojile su brojne nagrade, te gostovale u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i regije.

"Stilske vježbe" je 1968. u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Queneaua "Exercices de style" iz 1947., u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju, javlja Hina.

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah po premijeri, održanoj 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD, s Mijom Oremović kao prvom partnericom Kvrgiću.

Oremović je igrala u šezdesetak predstava prve sezone izvođenja, da bi 1970. ulogu preuzela Lela Margitić. U međuvremenu, predstava je ušla u legendu - snimljena je za televiziju i radio, te postala fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, što joj je 2008. donijelo uvrštenje u Guinnessovu knjigu rekorda.

Svečana izvedba "Stilskih vježbi" trebala je biti održana krajem siječnja ove godine, ali je tri mjeseca odgađana zbog bolesti jednog od glumaca.

Nakon svečane izvedbe prikazan je i kratki dokumentarni film o nastanku predstave, a kao posebni gosti nastupili su i studenti 4. godine Akademije dramskih umjetnosti koji su izveli svoju inačicu legendarne predstave.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Hrvatska: Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

Hrvatska: Ukrajinac (22) osumnjičen za ubojstvo sunarodnjaka u Slavonskom Brodu

Split: Izložba "Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina"

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu