Bosna i Hercegovina     | 30.04.2018. 10:04 |

KUIP KS: Intenzivirane kontrole povodom prvomajskih praznika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) će povodom predstojećih prvomajskih praznika intenzivirati inspekcijske nadzore na području cijelog Kantona, a naročito na poznatim sarajevskim izletištima i zaštićenim područjima, s posebnim fokusom na nelegalnu prodaju prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Kako je saopćeno iz KUIP-a KS, kantonalni veterinarski inspektori pojačane kontrole iz svoje nadležnosti započeli su deset dana prije praznika na okolnosti prometa mesa u objektima za klanje, preradu, prodaju, kao i kontrole mesa u transportu, odnosno distribuciji na području KS, a u saradnji sa nadležnim policijskim upravama.

Iz KUIP-a KS podsjećaju da je loženje otvorene vatre na šumskom zemljištu, odnosno spaljivanje otpadnih materijala u blizini šuma, zabranjeno na udaljenosti do 150 m od ruba šume.

Vatra u šumama i na šumskom zemljištu može se ložiti samo uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti i to na mjestima koja su obilježena od Uprave za šumarstvo, odnosno vlasnika privatnih šuma.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre građani treba da odmah obavijeste vatrogasce pozivom na broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Iz KUIP-a napominju i da je zabranjeno obavljanje svih radnji koje oštećuju ili uništavaju zelene i rekreativne površine. Tu se misli na oštećivanje i uništavanje travnjaka, zasada i staza, klupa i korpi za otpatke, vožnju i parkiranje motornih vozila, paljenje i loženje vatre, te odlaganje otpadaka izvan za to predviđenih mjesta.

Građanima je na raspolaganju i telefon Eko policije (66 00 00) putem kojeg mogu prijaviti uočene nepravilnosti koje se odnose na komunalnu čistoću.

Nadzor nad zauzimanjem javnih površina vrše općinske inspekcije, poručili su iz KUIP-a KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada KS dala saglasnost na upošljavanje 17 kantonalnih inspektora

KUIP KS - Kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta

KUIP KS: Na tržištu KS dosad nije pronađen proizvod koji je sporan u Hrvatskoj

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'