Bosna i Hercegovina     | 30.04.2018. 10:21 |

Savanović: Zabrinutost zbog odlaska mladih iz RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. aprila (FENA) - Ministar rada u Republici Srpskoj (RS) Milenko Savanović izrazio je zabrinutost, jer se, zbog očekivanja bolje zarade, jedan broj mladih odlučuje na potragu za poslom u zapadnim zemljama.

-Cilj Vlade je da brojnim projektima finansijske podrške, kao i stvaranjem boljih uslova za poslovanje i poboljšanje zakonodavnog okvira u oblasti rada i zapošljavanja, stvori ambijent da RS postane poželjna za ulaganje kapitala kako domaćim, tako i stranim investitorima - naveo je Savanović u čestitki u povodu Međunarodnog praznika rada.

Dodao je da se položaj zaposlenih u tom bh. entitetu, kroz dodatno uređenje propisa, mora nastaviti poboljšavati, te da moraju biti poštovana prava iz radnog odnosa.

-Zato, ovog 1. maja, pozivam poslodavce da ukažu veće povjerenje i više uvaže svoje radnike jer, bez novostvorene vrijednosti za koju su prije svega zaslužni radnici, neće biti vašeg napretka, ali ni napretka našeg društva u cjelini – istakao je resorni ministar.

I ove godine, uz obezbjeđenih gotovo 15 miliona KM, nastavlja se, naveo je, realizacija projekata zapošljavanja ciljnih grupa, finansijski stimulišući poslodavce, ali i pojedince za bolje i lakše poslovanje.

-Plan nam je da ove godine kroz šest projekata zaposlimo 4.200 novih radnika - najavio je Savanović i dodao da je u odnosu na prošlu, broj nezaposlenih u RS u martu ove godine manji za 10 posto.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lendo uputio čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH

Predsjedništvo BiH - Bajramska čestitka Željke Cvijanović

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana