Bosna i Hercegovina     | 30.04.2018. 12:37 |

Naša stranka: Obnoviti Astronomsku opservatoriju na Trebeviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Članovi Naše stranke u Starom Gradu održali su sastanak s predstavnicima Astronomskog društva “Orion”, na kojem je konstatovana potreba za obnovom Astronomske opservatorije na Trebeviću, koja bi onda bila data na korištenje tom društvu.

Smatraju da je u interesu svih da Općina Stari Grad, u saradnji s gradskim i kantonalnim vlastima te potencijalnim donatorima, pokrene aktivnosti potrebne za obnovu Astronomske opservatorije na Trebeviću, kako bi taj lokalitet služio popularizaciji astronomije, ali i drugih prirodnih nauka.

U sklopu obnovljene opservatorije održavale bi se razne aktivnosti, poput škola u prirodi, predavanja za građane i posmatranja neba, saopćeno je iz Naše stranke Stari Grad.

Nažalost, navode iz te stranke, sve aktivnosti za obnovu Opservatorije dosad su bile bez rezultata.

- Nedvojbeno se ovdje radi o projektu od značaja za cijelu državu - zaključili su u Našoj stranci Stari Grad.

Obnova Astronomske opservatorije podrazumijevala bi i postavljanje teleskopa robotskog tipa, kojem bi se moglo pristupiti putem interneta, tako bi učenici i studenti iz drugih dijelova BiH mogli vršiti posmatranje neba i istraživanja.

Astronomsko društvo “Orion” je pravni sljedbenik Univerzitetskog astronomskog društva i bavi se aktivnostima i projektima koji služe popularizaciji astronomije, kroz organizovanje mnogobrojnih javnih posmatranja neba za građane, astronomskih radionica za djecu, obavještavnja javnosti o svim značajnim astronomskim fenomenima te pokretanjem bosanskohercegovače meteorske mreže.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'