Bosna i Hercegovina     | 30.04.2018. 14:44 |

Federalna vlada opredijeljena za finansiranje Roditeljske kuće (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Sve vrijednosti i benefite sarajevske Roditeljske kuće gdje su smješteni roditelji djece oboljele od karcinoma naglasila je danas majka četverogodišnje djevojčice oboljele od leukemije Atifa Bulić-Bešić kojoj je ovo sedam mjeseci bio drugi dom.

On dolazi iz Srebrenika gdje njena djevojčica sada ide na redovne kontrole, a majka danas pomaže drugim roditeljima koji proživljavaju istu sudbinu jer je njena Nadja na putu do potpunog izlječenja. Iako je teško prihvatiti tako opaku bolest djeteta u ovoj kući pružena im sva moguća pomoć.

U sve ovo što je s novinarima podijelila Bulić-Bešić danas su se uvjerili i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koji su obećali da ova ustanova nikada neće ostati bez finansiranja.

Iako sistemski nije riješeno finansiranje ove kuće, Novalić je pojasnio da oko 40 posto potrebnih sredstava za godišnje njeno funkcioniranje osigurava Vlada FBiH, a ovu kuću nazvao je svojevrsnom socijalnom ustanovom koja treba biti odraz socijalne brige cjelokupnog društva.

- Roditeljska kuća obavezna je karika u liječenju djece posebno jer za oboljelu djecu treba postojati još naglašenija briga - naglasio je Novalić, dodajući da je sarajevska Roditeljska kuća uspješan probni projekat, a ovakve ustanove, mišljenja je, trebale bi se izgraditi i u drugim gradovima Federacije.

Ministrica Đapo ohrabrena je onim što je vidjela su u Roditeljskoj kući posbeno jer su svi angažirani da osiguraju sredstva iz različitih izvora finansiranja kako bi ovaj projekat živio i širio svoju misiju te je dodala da su djeca sretnija jer su im roditelji ili drugi članovi porodice uz njih.

Direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat izrazio je zadovoljstvo što je Federalna vlada prepoznala vrijednosti ove kuće i u protekle dvije godine osigurali su 170.000 ne samo za funkcioniranje kuće nego i za usluge koje pruža.

Ovu ustanovu nazvao je mjestom nade koje daje smisao za život, zbog čega je naglasio da svi moraju biti uz roditelje i njihovu djecu koja su u najranijem dobu suočena s teškim oboljenjima.

Pojasnio je da ova ustanova za sada nema nikakvih problema u radu, osim što nedostaju partneri da bi se proširio ovaj projekat te izgradila ovakva kuća i u Tuzli, te je istaknuo da su već u pregovorima s Kliničkim centrom u Tuzli za izgradnju ovakve kuće.

Roditeljska kuća svečano je otvorena 26. aprila 2016. godine i od tada njene usluge potpuno besplatno koristilo je 100 porodica s područja cijele Federacije BiH, a trenutno su njeni kapaciteti popunjeni iako menadžment nikada, najavili su, neće dozvoliti da bilo kojem roditelju bude uskraćena podrška.

Ohrabruje činjenica da BiH uspješno prati evropsku statistiku izlječenja djece oboljele od raka i ona iznosi oko 80 posto. Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike Jezero referentni je centra Federacije za liječenje svih vrsta malignih oboljenja u kojem je do sada izliječeno više od 1.000 djece.

Pogledajte http://fena.ba/video/1708 

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1skkiBfE1fpXK6gDPzaUadoQy-8hfs41I?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo