Bosna i Hercegovina     | 30.04.2018. 14:52 |

Novalić: Kasarna 'Jajce' data samo na korištenje Gradu Sarajevu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić podsjetio je danas da su i prethodni sazivi Federalne vlade pokušavali bivšu kasarnu "Jajce" skinuti sa specijalnog režima jer se radi o objektu u Sarajevu koji može imati i ekonomsku vrijednost.

Naime, Vlada Federacije BiH uz saglasnost Ministarstva odbrane BiH, prihvatila je prošle sedmice inicijativu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake da devastirani objekt u državnom vlasništvu, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - kasarnu Jajce, dodijeli na korištenje glavnom gradu BiH.

Grad Sarajevo, najavljeno je ranije, pokrenut će aktivnosti da bi se prije svega zaustavila daljnja devastacija i propadanje objekta, te izvršiti nužne radove na zaštiti ovog nacionalnog spomenika.

Novalić je napomenuo da zbog svih problema kada je u pitanju perspektivna i neperspektivna vojna imovina ni Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije u mogućnosti uraditi više na očuvanju kasarne zbog čega je i odlučeno da se ona dodijeli Gradu Sarajevu kako objekat ne bi dalje propadao.

Pojasnio je da bi Gradska uprava trebala uraditi osvjetljenje građevine, ali zasad se neće govoriti o namjeni objekta jer bi za to trebalo dati pravo raspolaganja, dok je Gradu Sarajevu dato samo pravo korištenja koje nije ni u kakvom smislu vlasničko pravo.

- Sljedeća faza će biti kada Ured visokog predstavnika (OHR) i općenito društvo bude rješavalo cjelokupnu imovinu, onda će se riješiti i to pitanje - naglasio je Novalić.

S obzirom da se sutra proslavlja Međunarodni dan rada, Novalić se osvrnuo na stanje radničkih prava, kazavši da se državni sindikat najviše bavi rješavanjem pitanja državnih službenika i činovnika te da oni nisu prisutni u realnom sektoru.

- Realni sektor nije pokriven ovim sindikatom. Granski sindikati pokrivaju realni sektor i tu su angažirani iskusni ljudi jer se to može uočiti tokom pregovora s Vladom ili poslodavcima - istaknuo je premijer Novalić.

Međutim, dodao je, postoji tržite koje regulira određene stvari, pojašnjavajući da je u ovom mandatu prosječna plata u Federaciji narasla s 832 na 888 KM i to ne zbog rada Federalne vlade jer i nije u mogućnosti uticati na to, nego jer su obučeni uposlenici počeli odlaziti što je primoralo poslodavce da podižu plate.

- Taj trend i dalje će se nastaviti. Više tržište u ovom trenutku djeluje na zaštiti prava uposlenika nego li što to realno radi neki sindikat - kazao je federalni premijer Novalić.

Naveo je da sindikat ne može organizirati kongres i izabrati novo rukovodstvo, te da istovremeno za to optužuju Federalnu vladu da se miješa u te stvari, ali to nije istina, tvrdi Novalić, jer se u njihov rad umiješalo vrijeme koje je donijelo promjene.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Konobari i kuhari iz BiH spremaju se za sezonu u Hrvatskoj, plate iznad 2.000 eura

Bh. radnike najviše traže Hrvatska i Njemačka, a domaći poslodavci radnike iz Turske i Bangladeša

Sud BiH potvrdio - otpremljena drugostepena presuda u predmetu Fadil Novalić i drugi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu