Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 01.05.2018. 16:11 |

Pobunjenici počeli napuštati enklavu u južnom Damasku, pustili taoce na slobodu

FENA Internet

DAMASK, 1. maja (FENA) - Deseci talaca koje su držali militanti na sjeveru Sirije stigli su u utorak do područja pod kontrolom vojske, čime je započeto ispunjavanje dogovora po kojem pobunjenici mogu napustiti Yarmouk, enklavu na jugu Damaska, saopćili su državni mediji i posmatrači.

Državna novinska agencija SANA javlja da su 42 osobe oslobođene u okviru ispunjavanja prvog dijela sporazuma, te da su stigle na vladinu teritoriju u blizini razgraničenja pored grada Aleppa, prenosi Reuters.

Državna televizija prikazala je žene, djecu i muškarce, uključujući i nekolicinu vojnika, kako plaču i grle jedni druge u autobusu. Pobunjenici su oteli ove ljude u jednom selu u Idlibu dok su harali tom pokrajinom prije tri godine.

Južno od Damaska, autobusi su prevezli 200 boraca i članova njihove rodbine iz enklave Yarmouk, po dogovoru o razmjeni između vlade i pobunjenika, saopćila je Sirijska obzervatorija za ljudska prava.

Ovaj konvoj je stigao na isto mjesto u blizini Aleppa u ranim satima ujutro, kazali su iz ove posmatračke organizacije.

Borci iz grupe Hayat Tahrir al-Sham, koja je nekad bila povezana s al-Qaedom, idu u Idlib na sjeverozapadu u blizini granice s Turskom.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana