Magazin     | 02.05.2018. 13:29 |

Kako su bečki urbanisti došli 'građanima na noge'?

FENA Saopćenje

BEČ, 2. maja (FENA) - Čelnici grada Beča pokrenuli su projekt „Da Beč bude 'Wow'“, koji čini interaktivna izložba koja se prilagođava odgovarajućoj lokaciji i koja je istovremeno i najveća mobilna radionica grada. 

„Mi smo odlučili da sa odjeljenjem urbanizma izađemo iz gradske kuće i idemo na mjesta gdje se razvoj grada dešava. Građani više ne moraju ići u opštinu, 'već mi, odgovorni, dolazimo do njih', opisuje članica gradskog vijeća za urbanizam Maria Vasilaku novi projekt u Beču.

Naime, gradski urbanisti stalno su angažovani na projektima koji Beč treba da učine boljim i to u svim njegovim dijelovima, naseljima i opštinama. Promjene, naravno, povlače za sobom i konflikte u stilu: „To je isuviše visoko, ono je previše nisko“, „Molim vas nemojte to da rušite“, „Potrebno je više novih stanova, ali nemojte toliko da gradite“, „Više parkinga, više zelenila“, i slično. Zbog toga su čelnici grada odlučili da pokrenu spomenuti projekt.

Projekt „Da Beč bude „Wow“, koji je krenuo krajem aprila, građanima nudi mogućnost da raspravljaju o konfliktnim projektima ali i da lično preuzmu ulogu urbaniste. Stanica „Tvoje mišljenje se broji“ poziva posjetioce da formulišu prijedloge i želje za svoje naselje, ali i da izlože pritužbe. Ova pokretna radionica naći će se tokom sljedećih mjeseci na internet-stranici: www.wienwirdwow.at, kao i na facebook-u i instagramu.

„Beč se trenutno razvija veoma brzo. Naseljavaju se nove firme, a sa njima i nova radna mjesta. U Beč dolaze istraživači iz Austrije, Evrope i svijeta sa željom da svoju budućnost provedu ovdje. Rast mnogim Bečlijama donosi promjene ali i strahove i brige. I upravo ovde nastupa projekt 'Da Beč bude „Wow'. Mi idemo građanima na noge“, objašnjava direktor bečkog urbanizma Tomas Madrajter.

Prva stanica tog mobilnog projekta je „Nordbahnhof“, a do 2020. godine projekt će obići brojne dijelove Beča, objavljeno je na internetskim stranicama Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'