Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 12:08 |

Sud BiH - Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Saša Savinović

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženog Saše Savinovića, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se žalba braniteljice odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 30. oktobra 2017. godine potvrđuje.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 30. oktobra 2017. optuženi Saša Savinović oglašen je krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti Krivičnog zakona BiH, pa je za to djelo na osnovu navedenog zakonskog propisa, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Istom presudom, optuženom je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u periodu od 28. oktobra do 24. novembra 2015. godine.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavila braniteljica optuženog Saše Savinovića i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH žalbu usvoji i pobijanu presudu preinači, na način da optuženog u cjelini ili djelimično oslobodi od optužbe, odnosno da mu izrečenu kaznu ublaži.

Tužilaštvo BiH je dostavilo odgovor na izjavljenu žalbu braniteljice optuženog, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu odbije kao neosnovanu i potvrdi pobijanu presudu.

Sjednica Apelacionog vijeća održana je 13. aprila 2018., na kojoj je braniteljica usmeno iznijela navode iz žalbe, te izjavila da u cijelosti ostaje pri istaknutim žalbenim prigovorima. Postupajući tužilac je usmeno iznio svoj odgovor na izjavljenu žalbu odbrane, te predložio da se ista u cijelosti odbije kao neosnovana. Optuženi Savinović se pridružio navodima svoje braniteljice, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo