Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 13:36 |

Ugovori za obilježavanje značajnih datuma i izgradnju spomen-obilježja (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predstavnici boračkih udruženja, saveza i organizacija potpisali su danas u Sarajevu ugovore za projekte po transferima Ministarstva, ukupne vrijednosti 450.000 KM.

Ugovori se odnose na projekte obilježavanja značajnih datuma, ličnosti i događaja odbrambeno-oslobodilačkog rata, ukupno 84 potpisnika, i za sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja, uređenja mezarja i grobalja - 30 potpisnika.  

Bukvarević je izjavio da ministarstvo na čijem je čelu ima obavezu da u skladu s programom rada i budžetom za 2018. raspiše javni poziv za sufinansiranje spomenutih projekata radi očuvanja istine o odbrani BiH.

- Cilj ovih projekata je prenošenje te istine na mlađe generacije kako bi poslali poruku da se nikada i nikome ne dogodi ni rat, ni agresija ni genocid i da razvijamo potrebu za mirom, suživotom i izgradnjom Bosne i Hercegovine - rekao je Bukvarević.

Jasna Zlomislić iz Udruge obitelji poginulih i nestalih pripadnika HVO-a navela je da žrtva koju su podnijeli poginuli ne može ničim biti plaćena niti je to mjerljivo bilo kakvim postupcima, ali u situaciju u kojoj se nalaze treba biti zahvalan za svaki projekt koji znači sjećanje na njih.

Predsjednik Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Almin Škrijelj istakao je da se njihov projekt odnosi na obilježavanje Dana šehida u Brčkom gdje će pokušati da okupe veliki broj porodica iz cijele BiH.

Izdvojena sredstva iz budžeta resornog ministarstva za projekte obilježavanja značajnih datuma iznose 300.000 KM, a za projekte sufinasiranja izgradnje spomen-obilježja 150.000 KM.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1713

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZKXK6TTC8KR12FViyP5sFHPq5_lJ8jFo?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu