Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 15:39 |

U povodu Dana Općine svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 3. maja (FENA) -  U Gazi Husrev-begovoj biblioteci upriličena je svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad povodom obilježavanja Dana te sarajevske Općine.

Najzaslužnijim pojedincima i organizacijama uručena su općinska priznanja i povelje, te zahvalnice Općinskog vijeća za iskazani građanski aktivizam na području općine Stari Grad Sarajevo.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić, kojem je ovo treći mandat, poručio je prisutnima da je najviše ponosan što je naplaćeno 17.200.000 KM od zakupa poslovnih prostora.

- Malo je institucija koji se mogu pohvaliti sa takvim jednim uspjehom. Osim toga, bazirali smo se na infrastrukturne projekte što se vidi po tome da je urađeno više od 120 ulica, oko 68 kanalizacija te mijenjanja vodovodnih instalacija – rekao je Hadžibajrić.

Od narednih projekata izdvojio je podzemnu garažu preko puta Vijećnice, čija je gradnja planirana iz sredstava Saudijskog fonda.

- Čim bude završena administrativna procedura to će se realizovati. Naime, Opšina Stari Grad tu više ništa ne može učiniti, jer je to stvar Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Vlade FBIH. Oni trebaju pozvati ljude iz Saudijskog fonda da zajedno sa mnom potpišu taj ugovor budući da smo sredstva dobili u oktobru prošle godine – naglasio je Hadžibajrić dodajući da se "s izborima u oktobru može riješiti i problem javnog prijevoza na području Općine Stari Grad".

Pristutnima je Dan Općine čestitao i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina govoreći da je Općina svojim građanima uvijek na usluzi i radi u njihovom interesu.

- Vijeće pokušava da promovira pragmatičnu, a ne ideološku politiku. Na taj način odluke, u većini slučajeva, donosi jednoglasno. Želimo demokratsku i pravnu državu, u kojoj će svaki građanin uživati svoja prava a istovremeno ponuditi sebe BiH -  istakao je Puština.

Ovom prilikom, učenici Osnovne škole „Vrhbosna“ Galib Pleho, Abdullah Išerić i Halima Išerić dobili su zahvalnice Općine, koja ih je prozvala „genijalcima“ jer je njihov video o robotima proglašen najboljim na svjetskom takmičenju u Šangaju.

Također, zahvalnicu je dobio i Fatih ŽGalj iz OŠ „Hamdija Kreševljaković“, koji je najbolji na općinskim takmičenjima iz matematike, informatike,fizike, geografije i engleskog jezika. 

Osim njih, zahvalnost je izražena srednjoškolcima iz Njemačke, koji su umjesto na ekskurziju odlučili da dođu u Sarajevo i sa svojim nastavnicima sagrade dječije igralište za vrtić „Pčelica“.

- Osim volonterskog rada, ovi vrijedni srednjoškolci iz Montessorischule iz Potsdama su sa roditeljima prikupili sredstva u iznosu od 15.000 eura za realizaciju projekta, drvo, materijale transport. U ime srednjoškolaca zahvalnicu je preuzela profesorica Emina Nalić-Zahiragić koja uspješno sarađuje i održava kontakte sa tim učenicima - rečeno je na sjednici.

Priznanje „Policajac godine“ za doprinos sigurnosnoj situaciji na području Općine dobio je policajac Nermin Kadrić. Za očuvanje i njegovanje kulturnog naslijeđa uručena je povelja Udruženju Promokultura – Art kuća sevdaha.

Također, Hadžibajrić će danas otvoriti tradicionalnu izložbu “Bosansko-turskog prijateljstva” u Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru.

Do 8. maja bit će izloženi unikatni proizvodi nastali u različitim tehnikama veza, slikanja na svili, drvetu, foliji, kaligrafskim radovima, te bižuteriji.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Pivić: Jačanje sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara je u fokusu Vlade ZDK

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana