Ekonomija     | 04.05.2018. 11:05 |

Zbog proračunskog suficita otkazane aukcije vrijednosnih papira za april i maj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu utvrđene su bruto potrebe za zaduživanjem na domaćem tržištu u iznosu do 510 miliona KM, od čega se na trezorske zapise odnosi 360 miliona KM, a na obveznice 150 miliona KM.

Pojašnjeno je to iz Federalnog ministarstva finansija u cilju, kako su naveli u saopćenju, objektivnog informiranja javnosti kada je u pitanju procedura zaduživanja na domaćem tržištu putem emisije kratkoročnih i dugoročnih obveznica Federacije BiH.

- Raspored održavanja planiranih aukcija trezorskih zapisa i obveznica, odnosno Indikativni kalendar izdanja vrijednosnih papira FBiH, objavljen je na internetskoj stranici Ministarstva nakon usvajanja proračuna, a u skladu s tim pripremaju se i objavljuju kvartalni kalendari aukcija na temelju kojih Vlada FBiH donosi pojedinačne odluke o vrsti instrumenata i visini zaduživanja - istaknuto je.

Nadalje, kalendarom aukcija vrijednosnih papira Federalne vlade za drugi kvartal koji je objavljen na web stranici Ministarstva 14. februara planirano je održavanje sedam aukcija ukupne vrijednosti  180 miliona KM.

Sukladno tom planu izdanja vrijednosnih papira za drugi kvartal, Vlada Federacije BiH je na sjednici 29. marta donijela pojedinačne odluke o zaduženju putem ovih instrumenata u iznosu od 180 miliona KM.

Ove odluke, pojašnjeno je u saopćenju, predstavljaju ovlaštenje Federalnom ministarstvu finansija da u skladu s vlastitom procjenom o potrebama i razini likvidnosti Jedinstvenog računa riznice Federacije BiH donosi pojedinačne odluke o datumima održavanja aukcija ili otkazivanju planiranih aukcija.

- Uzimajući u obzir ostvareni suficit u 2017. godini, te s tim povezanu zadovoljavajuću razinu likvidnosti Jedinstvenog računa riznice FBiH, Ministarstvo je otkazalo sve planirane aukcije vrijednosnih papira u aprilu i maju u iznosu od 140 miliona KM - rečeno je.

Na kraju, u saopćenju Federalnog ministarstva finansija, naglašeno je da se o planovima zaduživanja i održavanja aukcija kao i njihovom otkazivanju blagovremeno obavještavaju investitori i šira javnost, a sve informacije i obavijesti se objavljuju i na web stranici Ministarstva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nalozi za isplatu invalidnina za januar upućeni bankama

Proračunskim korisnicima ŽZH isplaćena pomoć od 1260 KM

Kraljević, Salihagić i Stinsky o trenutnim i budućim projektima u FBiH koje finansira njemačka vlada

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'