Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 11:58 |

U Tuzli promovirana knjiga koja donosi svjedočanstva iz vukovarske ratne bolnice

FENA

TUZLA, 4. maja (FENA) - Knjiga "Vukovarska bolnica - svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka" autora Ive Lučića, u kojoj su prikazana svjedočanstva iz vukovarske bolnice, koja je za vrijeme posljednjeg rata u Hrvatskoj bila od velikog značaja, promovirana je sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Osim autora, o knjizi su govorili i Trpimir Goluža i Zoran Aleksijević, a knjigu su izdali Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski institut za povijest.

Ovo historiografsko djelo predstavlja prikaz političkog i kulturološkog konteksta raspada Jugoslavije i agresije na Hrvatsku.

Pored toga, ova Lučićeva knjiga donosi i prikaz rada vukovarske bolnice u ratnim uvjetima, zatim pregled događaja nakon pada grada Vukovara, kao i sudbinu zaposlenika u vukovarskoj bolnici i ranjenika, kako branitelja, tako i civila.

Autor knjige istaknuo je da je Vukovar daleko više od jednog grada, daleko više od jedne bitke, herojske bitke ili jedne velike tragedije koja se tamo dogodila, navodeći da je Vukovar simbol.

-Zato mi petnaesti put diljem cijele Hrvatske, te nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, pa i u Ljubljani, promovirajući ovu knjigu, svjedočimo jednoj posebnoj emociji, odnosu prema Vukovaru i okupljanju oko imena ovog grada te ove knjige - kazao je Lučić.

Jedan od promotora ove  knjige, Trpimir Goluža, inače predsjednik Hrvatske liječničke komore, ocijenio je da su 43 ljekara koja su do perioda pada Vukovara radili u vukovarskoj bolnici i pružali zdravstvenu pomoć svim ugroženim ljudima, najbolje što je hrvatsko liječništvo imalo.

- To su ljudi koji su zasigurno zavrijedili da njihovo djelo bude ukoričeno u ovoj knjizi - mišljenje je Goluže.

Ova knjiga će, dodao je, biti trajni spomen humanim djelima koje su oni uradili te ima jednu dodatnu težinu koju mogu napraviti samo pravi povjesničari.

Svoje svjedočanstvo iz ratne vukovarske bolnice s Tuzlacima je podijelio i dr. Zoran Aleksijević, koji je sa suprugom i drugim medicinskim osobljem značajno doprinio u pružanju pomoći ranjenicima.

U ovom Lučićevom djelu, koje je napisano na hrvatskom i engleskom jeziku, navode se podaci da je tokom napada srpskih paravojnih snaga i Jugoslovenske vojske na grad Vukovar medicinsku pomoć dobilo oko 3.400 osoba, te da je hirurški obrađeno između 2.500 i 2.900 ranjenih osoba.

Također, navedeno je da je više od 80 posto ozljeda nastalo djelovanjem eksplozivnih sredstava, te da su većina smrtno stradalih bili civili.

Promociju knjige "Vukovarska bolnica - svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka", organizirala je Koordinacija hrvatskih i katoličkih udruga i institucija TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!