Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 14:16 |

Tim Vlade ZDK za borbu protiv korupcije sudionik u provedbi Misije EK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije bio je sudionik u provođenju Misije stručne procjene na temu sprečavanja korupcije i zaštite uzbunjivača, organizovane u saradnji s Direkcijom za evropske integracije. 

U Bosni i Hercegovini je od 23. do 27. aprila ove godine provedena Misija stručne procjene Evropske komisije o temi prevencije korupcije i zaštite osoba koje prijavljuju korupciju – zviždača. Misija stručne procjene je dio aktivnosti koje provodi Evropska komisija u kontekstu priprema za izradu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Uz predstavnike Evropske komisije i Direkcije za evropske integracije koji su dali podršku i pratili provođenje Misije, ključnu ulogu u stručnoj procjeni dali su eksperti Jure Škrbec (rukovodeći službenik za europsku i međunarodnu saradnju – Komisija za sprečavanje korupcije, Ljubljana – Slovenija), Diego Quiroz (službenik za politike – Škotska komisija za ljudska prava Edinburg UK) i Silvia Spath (glavni inspektor u Odjeljenju za sprečavanje korupcije Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, Berlin – Njemačka).

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije bio je jedan od sudionika od kojih se očekivala ekspertna diskusija o temi Misije. To je bila prva stručna procjena koja se fokusira na dimenziju prevencije u borbi protiv korupcije, naročito kroz javni sektor.

- Cilj je bio da se Evropskoj komisiji i zemlji korisnici pruži procjena kapaciteta BiH za djelotvornu prevenciju i otkrivanje uzroka i uslova za korupciju, u skladu sa obavezama prema međunarodnim konvencijama, kao što su: Krivično-pravna konvencija o korupciji i Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije. Cilj je bio procijeniti zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti prevencije korupcije u cijeloj BiH na temelju čega se sačinjava niz ciljanih preporuka po kojima vlasti BiH mogu postupati - navodi se u saopćenju.

U okviru radnog sastanka predsjednica Tima Meliha Omerspahić upoznala je predstavnike Misije sa modalitetima rada, kao i  postignutim rezultatima rada Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije. U drugom dijelu radnog sastanka, članovi Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, neposredno su odgovarali na pitanja eksperata po pojedinačnim oblastima svog rada.

Nakon završene Misije eksperti će dostaviti svoje preporuke Evropskoj komisiji, koje će biti javno prezentovane kao smjernice daljeg djelovanja svih antikoruptivnih tijela i institucija u Bosni i Hercegovini u prevenciji i borbi protiv korupcije, saopćeno je iz Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a, za mamograf u Visokom 250.000 KM

Vlada ZDK uvela dodatak na djecu i mlade s invaliditetom, odobrena sredstva i za 61 radnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo