Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 13:31 |

Pripreme za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici teku prema planu

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 4. maja (FENA) - Na drugom sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, koji je održan danas u Memorijalnom centru Potočari, prezentirani su izvještaji predsjednika pododbora. 

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida Nermin Alivuković izrazio je zadovoljstvo da pripreme za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici teku prema planu.

- Svi pododbori su formirani, i nema problema u radu. Nadamo se da ćemo finansijske prilike zaokružiti, poslali smo određene zahtjeve prema ambasadama, ministarstvima i drugim institucijama te očekujemo uskoro odgovore - rekao je Alivuković. 

Adem Mehmedović, PR Organizacionog odbora, potvrdio je da je usvojena odluka da "Marš mira Srebrenica-Vukovar" bude dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

-Pored toga, pokrenuta je inicijativa da se u Kravici, na mjestu ubistva i strijeljanja Bošnjaka u julu 1995. godine, postavi spomen- ploča - naveo je Mehmedović.

Predsjednik pododbora za "Marš mira 2018“ Munir Habibović naglašava da su u toku radovi na trasi kojom prolaze učesnici Marša mira.

- Vrši se deminiranje na lokaciji Buljim. Počelo je 19. aprila s ciljem da se u funkciju stavi trasa kojom su Srebrenčani prolazili 'putem smrti' u julu 1995. godine. Federalnom ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica finansira radove na uređenju trase - rekao je Habibović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!