Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 14:09 |

U RS izgradnja i rekonstrukcija 82 stana za povratnike i raseljene

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4. maja (FENA) - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš potpisao je danas ugovore za izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji ukupno 82 stambene jedinice za povratnike i raseljene na području sedam lokalnih zajendica u ovom bh. entitetu, ukupne vrijednosti oko 2.200.000 KM.

Čordaš je istakao da se rekonstrukcija i izgradnja stambenih jedinica realizuje u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP) i da će 37 stambenih jedinica biti izgrađeno za povratničke porodice i 45 za integraciju izbjeglih i raseljenih porodica.

Kuće će biti izgrađene u Prijedoru, Banjoj Luci, Doboju, Gradišci, Laktašima, Kozarskoj Dubici i Šipovu, saopćeno je ovog ministarstva.

Čordaš je dodao da se uvođenje izvođača u radove očekuje do kraja maja, nakon čega će početi građevinski radovi.

-Veoma sam zadovoljan činjenicom da će već do kraja ove godine porodice koje su strpljivo čekale rješavanje svog stambenog pitanja, ući u svoje nove domove - naglasio je resorni entitetski ministar.

U okviru RSP-a u 2018. godini u oko 30 općina u RS planirana je izgradnja 370 individualnih stambenih jedinica, kao i izgradnja deset stambenih zgrada sa 252 stana.

Iz Ministarstva dodaju da je u pripremi i postupak javne nabavke za izradu projektne dokumentacije za izgradnju 245 individualnih stambenih jedinica, kao završne aktivnosti na pripremi dva potprojekta BH5 i BH6 u okviru kojih će u RS biti izgrađeno 130 kuća i šest zgrada sa 120 stanova.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Kroz program Omladinske banke Goražde podržano 11 projekata i jedan mikrobiznis

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta