Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 14:31 |

Vlada HNŽ-a usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 4. svibnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u petak je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu te županije, kojim se uređuje pravni status rudnog blaga odnosno mineralnih sirovina, način i upravljanje mineralnim sirovinama, zaštita i izvođenje rudarskih radova, zatim tehnička dokumentacija i projektiranje, rudarska mjerenja i planovi, inspekcijski nadzor, zaštita i uređenje prostora, te kaznene odredbe i druga pitanja vezana za upravljanje mineralnim sirovinama.

Također, Vlada je razmotrila i usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima HNŽ-a koji se odnosi na regionalna, te detaljna i eksploatacijska geološka istraživanja tla, stijena i mineralnih sirovina, izradu geološke dokumentacije i geološka istraživanja zbog zaštite životne sredine.

Usvojena je i Odluka kojom se daje suglasnost za zaključivanje Sporazuma između Općine Čapljina, Grada Mostara i Ministarstva prometa i veza – Uprave za ceste HNŽ-a o utvrđivanju zajedničkog interesa za rehabilitiranje i saniranje lokalne ceste Buna-Gubavica-Pijesci-Bivolje brdo-Domanovići.

Budući da je riječ o lokalnoj cesti koja se nalazi na području dvije jedinice lokalne samouprave, potpisnici Sporazuma usuglasili su se o tomu da Ministarstvo koordinira i vodi aktivnosti oko njezina saniranja. Istaknuto je kako su u Proračunu HNŽ-a osigurana sredstva za izradu potrebne tehničke dokumentacije, a Općina Čapljina, Grad Mostar i Ministarstvo zajednički će od drugih razina vlasti i javnih poduzeća zatražiti dalja potrebna sredstva.

Vlada je razmotrila i usvojila Program utroška sredstava Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u iznosu od 90.000,00 maraka. Programom je predviđeno održavanje Geoportala HNŽ-a, čiji je cilj povezivanje proizvođača i korisnika prostornih podataka u javnom sektoru u svrhu njihova internetskog prezentiranja.

Uz to, u suradnji s Federalnom Upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i jedinicama lokalne samouprave planirano je realiziranje projekta izlaganja podataka izmjere i katastarskog klasiranja na javni uvid, što za konačan cilj ima uspostavu katastra nekretnina. Predviđen je i nastavak aktivnosti na izradi baze podataka katastra nekretnina za područje cijele Županije, kao i izrada adresnog registra.

Razmotrena je i Informacija o završenom Programu "Projekti i mogućnosti upošljavanja djece poginulih branitelja", čija je ukupna vrijednost u protekloj godini bila 375.000 maraka.

Istaknuto je kako je realiziranjem Programa uposleno 36 djece iz obitelji poginulih branitelja. Programom su dane mogućnosti upošljavanja posebnih kategorija koje teže pronalaze posao, te postoji potreba njegova proširenja i na ostalu braniteljsku populaciju osobito neuposlene stradalnike. Na taj način pomoglo bi se njihovo integriranje na tržište rada i spriječila dugotrajna neuposlenost.

Vlada je donijela odluku kojom je zadužila Upravu za civilnu zaštitu da odmah pokrene aktivnosti na saniranju štete koja je ovih dana nastala na školskom igralištu Osnovne škole Ilije Jakovljevića u Mostaru, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a.  

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo