Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 14:26 |

Poslanici parlamenta RS-a 15. maja o rebalansu budžeta RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4. maja (FENA) – Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas je zakazao posebnu sjednicu, na kojoj će se po hitnom postupku razmatrati rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta, za utorak, 15. maja.

Na predloženom dnevnom redu su i prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta RS-a za 2018. godinu i Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2018..

Bit će riječi o izmjenama Izbornog zakona RS-a, te Zakona o privatizaciji državnih stanova, također po hitnom postupku, kao i konkursu za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

Entitetska vlada utvrdila je jučer Prijedlog rebalansa budžeta RS-a za 2018. godinu po hitnom postupku od 3.424.000.000 KM, što je za 87 miliona KM više od planiranog budžeta za ovu godinu.

Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da osnov za rebalans budžeta predstavlja rast izvornih prihoda od 74 miliona KM, od čega 55,3 miliona KM čine poreski prihodi, a 18,4 miliona KM neporeski prihodi.

Od 55,3 miliona KM poreskih prihoda, 19,3 miliona KM odnosi se na porez na dohodak i dobit, 16,2 miliona KM odnosi se na indirektne poreze i 19,4 miliona KM na doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, precizirao je Tegeltija.

Po njegovim riječima, Vlada je ove godine ranije počela rebalans budžeta zbog toga što su prihodi veći od planiranih, kao i da bi svi projekti mogli biti realizovani na vrijeme.

-Najveći dio rebalansa budžeta, odnosno rasta prihoda, od oko 56 miliona KM biće namijenjen za kapitalna ulaganja, od čega 11 miliona KM za poljoprivredu, a 45,3 miliona KM za kapitalna ulaganja unutar budžeta, o čemu će Vlada donositi pojedinačne odluke. Deset miliona KM planirano je za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, 12 miliona KM za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, te 8,7 miliona KM za dodatne troškove prevoza koji su nastali kao posljedica odluke Ustavnog suda - naveo je Tegeltija.

Naglasio je da je opredjeljenje Vlade da višak tekućih prihoda bude usmjeravan na otplatu javnog duga, a jedan podsto BDP-a iz budžeta za kapitalna ulaganja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'