Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 14:36 |

Ministar zdravlja RS-a posjetio od morbila oboljele štićenike banjalučkog doma

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4. maja (FENA) - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Dragan Bogdanić posjetio je danas štićenike Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“, koji su hospitalizovani u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Bogdanić se s pomoćnikom generalnog direktora za medicinske poslove Univerzitetskog kliničkog centra RS-a Slobodanom Hajderom i načelnicom Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS Antonijom Verhaz informisao o zdravstvenom stanju šest štićenika, a rečeno je da su djeca stabilnog zdravstvenog stanja i njihov oporavak teče uredno.

Dom zdravlja Banja Luka jučer je prijavio epidemiju morbila na teritoriji tog grada, a zbog širenja morbila među štićenicima ovog doma.

U toj ustanovi ih je ukupno devet oboljelih, a jedna štićenik je otpušten s bolničkog liječenja i stabilnog je zdravstvenog stanja, dok dvoje imaju blage simptome te su izolovani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji. Šest oboljelih je trenutno hospitalizovano u Klinici za infektivne bolesti.

Od ukupno devetoro oboljele djece, sedmoro nije bilo vakcinisano, a dvoje je bilo nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu „Rada Vranješević“.

U periodu od 6. marta do 4. maja Institutu za javno zdravstvo RS je prijavljen 31 oboljeli od morbila i to u Istočnom Sarajevu, Vukosavlju, Modriči, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Laktašima, Vlasenici, Šamcu, Palama i Banjoj Luci.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a u saopćenju još jednom ukazuje na važnost, značaj i dobrobiti redovne vakcinacije djece zbog zaštite zdravlja cjelokupnog stanovništva.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'