Kultura     | 05.05.2018. 13:16 |

Otvoreno peto izdanje manifestacije 'Hrvatsko proljeće Središnje Bosne'

FENA Saopćenje

VITEZ, 5. svibnja (FENA) - Peto izdanje manifestacije "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" svečano je otvoreno u petak navečer u Vitezu promocijama knjiga Tihomira Dujmovića i premijerom predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića", u režiji Roberta Kurbaše.

 Veliku priču o Bušiću na pozornicu Hrvatskog doma u Vitezu donijeli su redatelj Kurbaša, proslavljeni hrvatski glumac i Lucija Dujmović, mlada nada glumišta.

 Predstava je nastala prema tekstovima Tihomira Dujmovića, hrvatskog novinara i publicista, koji je tijekom otvaranja predstavio dvije knjige i to "Tko je ubio Zvonka Bušića" i "Hrvatske novinarske tragedije 1941.-1995. godina" te uvodnim izlaganjem 'uveo' publiku u teatarsku adaptaciju jedne od velikih priča i događanja iz povijesti hrvatskog naroda.

 Dujmović je podsjetio na niz činjenica i ekskluzivnih podataka i informacija koje su sustavno prešućivane, manipulirane i na bilo koji način fabricirane. 

 "Dobar dio putnika na sudu je  svjedočio u Bušićevu korist, a rečenica koja bi trebala biti zapisana u svim redakcijama hrvatskih medija, a izrekao ju je sudac koji je osudio Bušića glasila je: 'Želim reći da ni ja ni ovaj sud Bušića ne smatramo teroristom'", naglasio je Dujmović.

 Bušić je krajem šezdesetih godina otišao iz Hrvatske i kao emigrant u Europi upoznao buduću suprugu Julienne. Jedini zahtjev kojeg je Zvonko Bušić u otmici zrakoplova postavio bila je objava Deklaracije o položaju Hrvatske u Jugoslaviji u svjetskim medijima čiji je autor bio njegov daljnji rođak, Bruno Bušić.

 "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" ovom je predstavom nastavilo priču o "Bušićima u Središnjoj Bosni" koja je započela prije tri godine kada je Jullien Bušić u Vitezu promovirala svoje romane. 

 Festivalski program Hrvatskog proljeća Središnje Bosne otvorio je Boris Marjanović, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji je istaknuo kako manifestacija već petu godinu ispunjava svoju festivalsku misiju i povezuje kroz kulturne sadržaje Hrvate u BiH i Hrvatskoj. 

 "Afirmacija mladih umjetnika iz Središnje Bosne, povezivanje i promocija kulturnih institucija i programa, od Središnje Bosne, Hercegovine, Posavine, Hrvatske, brojni sadržaji koje smo do sada imali priliku ugostiti i povezivanje dviju županija Središnje Bosne i Zeničko-dobojske, vrijednost je ovog projekta", kazao je Marjanović u prigodnom govoru. 

 Nakon Viteza, program se nastavlja u subotu, 5. svibnja u Gornjem Vakufu/ Uskoplju gdje će u Domu kulture također biti predstavljena priča o Bušićima, promocijom Dujmovićevih knjiga i izvedbom predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića". 

 Organizator Hrvatskog proljeća Središnje Bosne je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Središnja Bosna na čelu s Goranom Pejakovićem i koordinatoricama Irenom Mrnjavac i Glorijom Lujanović. 

 "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" ove se godine održava u općinama/gradovima Županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojske, odnosno, Vitezu, Busovači, Novom Travniku, Travniku, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Jajcu, Dobretićima, G.Vakufu/Uskoplju, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, Žepču i Usoru.

 Kroz dva mjeseca trajanja festivala Hrvatsko proljeće će publici predstaviti brojne kazališne predstave, koncerte, izložbe i književne večeri.

 Projekt se održava uz potporu ŽO HDZ BiH Središnja Bosna, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH, Ministarstva financija ŽSB, predsjedatelja Sabora ŽSB, općina Kiseljak, Kreševo i Vitez, priopćili su organizatori.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!