Ekonomija     | 07.05.2018. 14:26 |

SKS - Odluka o proširenju djelatnosti JU Srednja škola za okoliš i drvni dizajn

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 7.maja (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku o proširenju djelatnosti Javne ustanove Srednja škola za okoliš i drvni dizajn na djelatnost obrazovanja odraslih.

To je jedna od najstarijih škola u BiH, a nalazi u Vilsonovom šetalištu. Fokusirana je na obrazovanje odraslih iz oblasti drvne i šumarske industrije. Ima sedam predavača kvalificiranih za realiziranje programa proširenja djelatnosti.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović je kazao da je odluka donesena u cilju postizanja veće zaposlenosti i povećanja vrijednosti ljudskog kapitala u državi, a potrebe društva za obrazovanjem odraslih po programima osposobljavanja su velike, kao na primjer tehničar za obradu drveta, stolar, tapetar dekorater, šumski radnik-sjekač, cvjećar –aranžer, radnik za održavanje zelenih površina, rendžer – radnik za zaštitu prirode.

Trenutno, na tržištu rada koje se odnosi na šumsku i drvoprerađivačku struku, mali je broj onih koji su osposobljeni za rad na tim poslovima.

Završetkom programa osposobljavanja u školi, polaznicima bi bile povećane šanse za dobivanje posla u šumarskim, hortikulturalnim i drvoprerađivačkim firmama na poslovima predviđenim tim programom osposobljavanja.

Istakao je da bi se time postigla njihova ekonomska samostalnost, konkurentnost na tržištu rada i brže zapošljavanje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'