Magazin     | 07.05.2018. 08:02 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 7. svibnja (FENA) -

- 1429. Francuska heroina Ivana Orleanska postigla jednu od svojih najvažnijih pobjeda koja je označila prekretnicu u englesko-francuskom 'Stogodišnjem ratu'. Razbijanje opsade Orleansa bila je prva značajna francuska pobjeda od strašnog poraza koji su doživjeli kod Agincourta 1415., te je označila kraj engleskih pretenzija na osvajanje cijele Francuske.

- 1663. U Londonu otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Charlesa II.

- 1833. Rođen Johannes Brahms, njemački skladatelj koji je, uz komorna djela te crkvena djela kojima je zaokružio bogato stvaralaštvo, autor četiri simfonije, dva klavirska koncerta, violinskog koncerta u D duru, dvostrukog koncerta za violinu i violončelo u a-molu, Njemačkog requiema, brojnih solo pjesama te drugih sladbi.

- 1840. Rođen Petar Iljič Čajkovski, ruski skladatelj po glazbenom izrazu kasni romantičar koji prožima svoja djela ruskim duhom u melodiji i sadržaju opera među kojima su najpoznatije Evgenij Onjegin i Pikova dama, te brojna druga remekdjela među kojima baleti Labuđe jezero i Trnoružica.

- 1892. Rođen Josip Broz Tito, jugoslavenski revolucionar, vojskovođa i državnik. Smatra se jednom od najvažnijih osoba 20. stoljeća i uopće povijesti na područjima bivše Jugoslavije. Bio je lider Komunističke partije Jugoslavije, vođa Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije od 1941. do 1945, te doživotni predsjednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije od 1953. do 1980. godine. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih.

- 1901. Rođen Gary Cooper, ameriki glumac poznat po tihom, nenametljivom glumačkom stilu koji je posebno odgovarao vesternima u kojima je nastupio. Pet puta je nominiran i dva puta dobitnik Oscara za najboljeg glumca, a prema istraživanju Američkog filmskog instituta 11. najveća muška filmska zvijezda svih vremena.

- 1915. Njemačka podmornica U-20 potopila luksuzni britanski putnički brod RMS Lusitania na kojemu je od 1.198 stradalih putnika, poginulo i 128 Amerikanaca što je bio ključni moment za okretanje mišljenja američke javnosti prema uključivanju u I. svjetski rat. 

- 1988. Daimler-Benz, proizvođač Mercedes-Benza, za 40 milijardi dolara kupio američki Chrysler i u najvećem industrijskom spajanju u povijesti, formirao korporaciju DaimlerChrysler. 

- 1996. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu počelo je suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin poslije Nurnberga i Tokija. Osuđen je na 20 godina zatvora.

- 2013. Umro Mato Ergović, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Bio je iznimno upečatljiv epizodni karakterni glumac i komičar, koji je veći dio vlastite glumačke karijere proveo u zagrebačkome Gradskom dramskom kazalištu Gavella. Stamenog držanja i ruralnoga nastupa, odigrao je mnoge (uglavnom epizodne) uloge na filmu, televiziji i u kazalištu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana