Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 07.05.2018. 13:59 |

Hezbollah pobjednik na izborima u Libanu

FENA Internet

BEJRUT, 7. maja (FENA) –  Hezbollah i njegovi politički saveznici su osvojili više od polovice mjesta u libanskom parlamentu, pokazuju nezvanični rezultati, što će ojačati poziciju pokreta kojeg podržava Iran, javlja agencija Reuters.

Organizacija koju SAD smatra terorističkom, šiitski Hezbollah je proširio svoj utjecaj posebno nakon što su se uključili u rat u Siriji na strani predsjednika Bashar al-Assada. Ishod izbora bi mogao zakomplicirati situaciju dodatno na Bliskom istoku, posebno u samom Libanu koji prima znatnu pomoć Zapada u oružju i finansijama.

Izraelski ministri su oštro osudili ishod izbora, signalizirajući mogućnost dodatnih sukoba između Libana i Izraela. Prema rezultatima izbora, prozapadni premijer Saad al-Hariri je izgubio veliki broj glasova, ali je i dalje kandidat za premijera kao najsnažniji sunitski političar. No, slab izborni rezultat će oslabiti njegovu poziciju, iako će, kako se očekuje ponovo dobiti mandat da formira vladu.

- Njegova moć da obuzda Hezbollah će biti još manja – ističe Andrew Tabler, analitičar iz Washingtona.

Dobar rezultat je ostvarila i kršćanska stranka koja je udvostručila broj mjesta u parlamentu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

U izraelskim zračnim napadima na Liban ubijena dva borca Hezbolaha

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta