Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 15:46 |

Sudionici Utrke mira u nedjelju stižu u Novi Travnik

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 7. svibnja (FENA) - Sudionici međunarodne sportske manifestacije "Utrka mira" ("Peace Run"), koji će proći kroz BiH od 10. do 15. svibnja, zadržat će se u nedjelju u Novom Travniku, gdje će se, kako je planirano, susresti s učenicima osnovne škole, predstavnicima Općine i lokalnim sportašima.

Koordinator ove manifestacije za BiH Amur Bašić podsjetio je kako se radi o globalnoj utrci koja je, u proteklu 31 godinu, obuhvatila 150 zemalja, naglasivši kako će europski dio utrke ove godine proći kroz 42 zemlje, u dužini od 24.000 km.

- Ove godine smo krenuli iz Bugarske i obilazimo sve zemlje, a završit ćemo u listopadu u Portugalu. U BiH stižemo 10. svibnja, a tijekom pet dana pretrčat ćemo oko 550 km - naglasio je Bašić.

Kako je kazao, sudionici utrke, koji dolaze iz nekoliko europskih zemalja, ući će u BiH na Graničnom prijelazu Izačić, te će utrku nastaviti preko Bosanske Krupe, Sanskog Mosta, Banja Luke, Bugojna, Novog Travnika, Viteza, Sarajeva, Han Pijeska, te Zvornika, nakon čega put nastavljaju u Srbiji.

- Ova utrka nema nikakav komercijalni, politički ili nacionalni karakter i cilj joj je, isključivo promocija mira, harmonije, prijateljstva i suradnje. Želimo da svojim primjerom pokažemo da, ukoliko ljudi različitih nacionalnosti mogu trčati i provoditi 24 sata zajedno, mogu i živjeti zajedno i da nema potreba za podjelama. Želimo inspirirati ljude jer smatramo da mir nije samo političko pitanje, nego da moramo i sami pružiti doprinos - istaknuo je Bašić.

Na svom putu, trkači s bakljom u ruci sastaju se s predstavnicima općina, država, škola i sportskih klubova.

Utrku mira osnovao je filozof, sportaš i umjetnik Sri Chinmoy, a podržale su je brojne poznate ličnosti, a, među ostalima, Nelson Mandela, Papa Ivan Pavao II i Majka Tereza.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Novi Travnik dobio 42.500 eura za uređenje Gradske knjižnice

Novi Travnik: Milas posjetio gradilišta u projektima koje financira Vlada RH (VIDEO)

Milas u petak u Novom Travniku, sastat će se s načelnikom te obići Dom zdravlja i Srednju školu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana