Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 16:58 |

Uložene naredbe za pretresanje Eseda Radeljaša i ostalih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Među materijalnim dokazima na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, Kantonalno tužilaštvo je uložilo naredbe za pretresanje Eseda Radeljaša i još četiri osobe, kao i naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji.

Tužiteljica Nevena Alićehajić je predočila nalaz vještaka finansijske struke, kao i naredbe Kantonalnog suda za provođenje posebnih istražnih radnji, rezultate vještačenja prikupljenih materijala, Statut Općine i Pravilnik o radu Općinskog vijeća Novi Grad, za koje je pojasnila da se radi o dokazima koji potkrepljuju navode optužnice.

Uložene su naredbe i zapisnici o pretresanju lica i stanova koje koriste Radeljaš, Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević, Damir Hadžić i Kasim Zulum, ali i dokumentacija te potvrde o privremenom oduzimanju predmeta iz Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, te Općine i njenog Pravobranilaštva.

Tužilac Senad Osmić je pojasnio da u ovoj fazi neće biti uloženi zapisnici o saslušanju Radeljaša i ostalih u svojstvu osumnjičenih jer Tužilaštvu, kako je rekao, za sada nije poznato da li će optuženi iznositi svoju odbranu, ali su predočeni zapisnici iz istrage o saslušanju 14 svjedoka – među njima Semira Efendića i Alije Delimustafića – koji su korišteni tokom njihovog ispitivanja u sudnici.

Odbrana je prigovorila na ulaganje zapisnika o saslušanju svjedoka, uz obrazloženje da nisu svi od njih prezentovani tokom direktnog ispitivanja u sudnici, a Kapetanovićeva braniteljica Sabina Hota-Ćatović je prigovor zakonitosti istakla na nalaz vještaka finansijske struke, kao i za naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji.

- Prigovor zakonitosti ulažemo i za naredbe o pretresanju stanova jer ne sadrže sve elemente propisane zakonom - kazala je Hota-Ćatović.

Hadžića, bivšeg načelnika Općine Novi Grad, te općinske službenike Horo, Kapetanovića i Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su, prema navodima Tužilaštva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Pored toga, Radeljaša optužnica tereti da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo od 2013. do kraja 2014. novac iz kantonalnog budžeta u iznosu 114.255 konvertibilnih maraka (KM) – namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS – usmjerio na privatni račun u banci te je zloupotrebom i “pranjem novca” pribavio sebi nezakonitu korist.

Radeljašev branilac Muhidin Kapo je među materijalnim dokazima uložio procjene vještaka za nekretnine i notarski ovjeren ugovor o prodaji općinskog zemljišta u drugim slučajevima, te pojasnio da se radilo u prosjeku o cijeni od 500 KM po kvadratnom metru.

Kapo je također uložio notarski ovjeren kupoprodajni ugovor na okolnosti blizu 6.000 maraka koje su oduzete od Radeljaša.

- Iz ugovora se jasno vidi da novac pripada Radeljaševoj kćerci, odnosno iz nečega što je ona prodala, a ne optuženom - dodao je Kapo.

Nastavak suđenja je 14. maja, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Radeljaševe odbrane, javlja BIRN - Justice Report.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za dječiju pornografiju

Predložen jednomjesečni pritvor za Hasana Hodžića

Predložen jednomjesečni pritvor Merzemini Nukić zbog napada na policajca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo