Kultura     | 08.05.2018. 11:01 |

Muzej RS-a predstavlja u Rusiji bh. nematerijalno naslijeđe 'Zmijanjski vez'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. maja (FENA) - Muzej Republike Srpske (RS) 11. maja će se u Sankt Peterburgu predstaviti izložbom "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno naslijeđe".

Izložba je, kako navode, multimedijalnog i interaktivnog karaktera kako bi se predstavilo prvo nematerijalno kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine koje je upisano na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a.

Zmijanjski vez bit će prezentovan kroz dvadeset dizajniranih banera, postavljenih u Muzeju Hleba. Izložba daje objašnjenja značaja, vrijednosti i ljepote Zmijanjskog veza, te prezentuje učešće i rad nosilaca, odnosno udruženja koja ga i danas izrađuju i čuvaju kao dio savremene kulture.

- U toku izložbe, a i tokom naredna tri dana u Moskvi će biti realizovane radionice Zmijanjskog veza koja će voditi vezilja Sanja Bajić - dodala je autorica izložbe, etnologinja Danijela Đukanović.

Muzej RS-a će se istovremeno, 11. maja predstaviti i izložbom "Koncentracioni logor Jasenovac - najveći ustaški logor smrti" u Državnom memorijalnom muzeju odbrane i opsade Lenjingrada. Za izložbu je, kako navode, korišten relevantan fotodokumentarni muzejski materijal.

Posebno je istaknuto stradanje djece. Prikaz koncentracionog logora Jasenovac nakon oslobođenja tema je kojom se zaokružuje izložba, a sadržaj obuhvata 40 fotografija, dva banera i film o logoru Jasenovac.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana