Kultura     | 08.05.2018. 13:47 |

KS će učiniti sve da se privedu kraju radovi na izgradnji zgrade ASU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Nastavak realizacije projekta izgradnje nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) na Skenderiji bio je povod današnjeg sastanka predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić i premijera Adema Zolja sa direktorom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzom Hulusićem, dekanom te akademije Pjerom Žalicom i prorektorom UNSA za umjetnost, kulturu i sport Zijadom Mehićem.

Kako je kazala Babić, u interesu je da studenti glume, režije, dramaturgije i produkcije što prije dobiju funkcionalan prostor, kao i najbolje uvjete za njihovu edukaciju.

Dodala je da se bosanskohercegovačka filmska umjetnost veže za izuzetno uspješne glumce, reditelje i producente koji su završili upravo sarajevsku Akademiju, saopćeno je iz Vlade KS.

- Kulturu je potrebno svakodnevno njegovati i naši umjetnici su sigurno najbolji promotori i ambasadori domovine – istakla je Babić.

Premijer Zolj je rekao kako Kanton Sarajevo od samog početka podržava ovaj vrlo značajan projekt te da će učiniti sve da se radovi što prije privedu kraju.

Kamen temeljac za novi objekt ASU postavljen je prije osam godina, ali zbog brojih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još uvijek nije završen.

Vrijednost projekta je deset milona KM, a do sada su završene dvije faze njegove realizacije.

Hulusić pojašnjava da je u toku realizacija treće faze ovog projekta.

- Završena je izgradnja fasade, a za vanjsko uređenje će ovaj zavod obezbijediti sredstva u iznosu od 950.000 KM i 500.000 KM kroz kapitalni projekt opremanja – istakao je Hulusić.

Po riječima prorektora Mehića, nova zgrada imala bi sve vježbaonice potrebne studentima svih odsjeka, kabinete za nastavnike, multimedijalne sale, mali tv studio, te dvije pozorišne scene – manju sa 150 mjesta i veću sa oko 300 sjedećih mjesta, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Krivić: Izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti iznimno važan projekt

KS - Potpisani predugovori s 34 pripadnika boračke populacije o dodjeli stanova

Garibija: Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'