Regija     | 08.05.2018. 15:52 |

Odluka o izručenju državljanina BiH Tunisu očekuje se u srijedu

FENA Agencije

VELIKA GORICA, 8. svibnja (FENA) - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, u Republici Hrvatskoj, u utorak je održala sjednicu na kojoj je odlučivalo hoće li Tunisu izučiti bosanskohercegovačkog državljanina Alena Čamdžića, a rješenje će, kako se očekuje, biti objavljeno sutra nakon što bude otpremljeno zainteresiranim stranama.

Alen Čamdžić kojeg se po pisanju medija povezuje s ubojstvom Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom, uhićen je 13. ožujka na zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman, temeljem međunarodne potrage Interpola Tunis.

Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubojstvo, te da je jedan od njih uhićen u ožujku u Hrvatskoj.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. Tunižansko pravosuđe ustvrdilo je da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubojstvo Hamasovog inženjera uhićen u Hrvatskoj.

Sjednica na kojoj se iza zatvorenih vrata odlučivalo o zamolbi za izručenje potrajala je oko sat vremena i na njoj su izručenik i njegov branjenik porekli krivnju i usprotivili se izručenju, dok se predstavnici Državnog odvjetništva koji zastupaju zemlju tražiteljicu nisu pojavili.

Odvjetnik Krešimir Škarica rekao je da su dokazi u tom predmetu prilično manjkavi, prenosi Hina.

Argument protiv izručenja im je i taj što je Tunis 2015. ukinuo moratorij na smrtnu kaznu, a Hrvatska kao članica EU ne izručuje uhićenike u zemlje gdje postoji smrtna kazna, što je stav i Ministarstva pravosuđa. Postoji opasnost i da bi tražena osoba u Tunisu do presude bila izložena mučenju.

Obrana je po njegovim riječima sudu dostavila niz presuda Europskog suda za ljudska prava koje su spriječile izručenje čak i u lakše dokazivim stvarima.

U slučaju da sud odobri izručenje, izručenik se može žaliti Vrhovnom sudu do čije se odluke odgađa njegovo eventualno izručenje.

Dovođenje uhićenika na sud proteklo je uz pojačane mjere osiguranja, koje su uključivale i interventne policajce naoružane s dugim cijevima.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo