Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 10:59 |

Ministar Kurić najavio podršku projektima VKBI-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić prisustvovao je sjednici Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca kada mu je predsjednik Vijeća Nedžad Mulabegović prezentirao najznačajnije aktivnosti i upoznao s budućim projektnim aktivnostima koje bi ovo ministarstvo moglo podržati.

Ministar Kurić izrazio je opredjeljenje da organizacija kao što je VKBI mora imati uvažavanje i podršku kakvu zaslužuje u društvenoj zajednici te najavio da će Ministarstvo finansijski podržati projekte poput javne tribine Vijeća te pomoći štampanje VIII toma Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića.

Najavio je i da će Ministarstvo pomoći u izradi elaborata Bosanskih povelja sloboda inicijatora Omera Ibrahimagića, pružiti podršku projektima Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća te održavanju akademije povodom Dana Vijeća.

Kurić je izrazio podršku radu ove značajne bošnjačke organizacije u čijem članstvu je, pored ostalih, više od sedamdeset profesora i akademika, koji su angažmanom zadužili bosansko-hercegovačko društvo i državu u njenoj novoj historiji.

Članovi Upravnog odbora VKB-ja upoznati su da je u kontaktima s kabinetom premijera Federacije BiH Fadila Novalića razgovarano o mogućnosti da federalni premijer posjeti Vijeće u zadnjoj sedmici maja ove godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Najavljeno je da će Vijeće 22. maja organizirati javnu tribinu u saradnji s Hrvatskim narodnim vijećem BiH, Srpskim građanskim vijećem - Pokret za ravnopravnost i Asocijacijom nezavisnih intelektualaca - Krugom 99 povodom 26 godina od prijema BiH u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija.

Na tribinu su pozvani član Predsjedništva RBiH u periodu 1992. do 1996. godine Ivo Komšić, predsjednik Skupštine RBiH iz istog perioda Miro Lazović te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, čiju potvrdu o učešću VKBI očekuje, saopćeno je danas.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

VKBI nije uključen u najavljeno okupljanje političkih organizacija bošnjačke provenijencije

VKBI: Dodik svjesno, namjerno i planski iznosi potpuno izokrenute činjenice i čiste laži

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu