Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 09.05.2018. 12:29 |

Iran sprema odgovor SAD, moguća eskalacija na Bliskom istoku

FENA

TEHERAN, 9. maja (FENA) – Iran se našao u neugodnoj situaciji u kojoj mora odgovoriti na povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma, ali istovremeno, drugi zapadni saveznici žele ostati pri ugovoru, javlja AFP.

- Iran mora reagirati tako da Evropljane zadrži na svojoj strani, ali mora i pokazati da se sa njima ne može tek tako igrati. To je poprilično teška i osjetljiva situacija – rekao je zapadni diplomat iz Teherana.

Za sada je predsjednik Irana Hassan Rouhani saopćio da se održati razgovore sa ostalim državama potpisnicama sporazuma.

Najavio je da će Iran za veoma kratko vrijeme razmotriti situaciju i postupiti u skladu sa interesima Irana. Neki analitičari smatraju da bi Teheran mogao odgovoriti tako što će praviti probleme američkim interesima na Bliskom istoku, gdje Iran ima raširen utjecaj i velike mogućnosti.

- Iran će odgovoriti da pokaže da neće dozvoliti da bude žrtva. Njihov odgovor će biti asimetričan, možda će biti u Siriji i Iraku. Možda neće biti ni odmah, ali će biti odgovora, to je sigurno – rekao je Mark Fitzpatrick, sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

Već je Rouhani naredio Iranskoj nuklearnoj organizaciji da poduzme sve mjere pripreme za buduće akcije ako bude neophodno da Iran nastavi sa obogaćivanjem urana, bez ograničenja.

Iran je spreman to uraditi u roku od pet dana. Rouhani želi ostati pri ugovoru, ali želi garancije da njihovi interesi, trgovinska prava, neće biti narušena američkim povlačenjem. Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani je prozvao evropske saveznike.

- Ne vjerujemo puno njihovim izjavma, ali vrijedi sačekati nekoliko sedmica da cijeli svijet vidi da je Iran želio da ide mirnim političkim putem – rekao je Larijani.

Očekuje se da će Iran sada dodatno jačati odnose sa Rusijom i Kinom, koje manje nego EU ovise od američke pozicije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta