Regija     | 09.05.2018. 13:50 |

Weber: Turskoj reći da ne spada u EU i time smanjiti rezerve prema Balkanu

FENA Agencije

LJUBLJANA, 9. svibnja (FENA) - Turskoj bi trebalo jasno reći da ne spada u EU, a u tom bi slučaju bilo i manje rezervi prema budućem članstvu balkanskih država, stajalište je Manfreda Webera, čelnika najveće skupine zastupnika u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke (EPP), što ga je iznio u srijedu u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

 "Moramo prikupiti hrabrost i definirati granice Europe. Za mene je granica na Bosporu, a Turska nije Europa", kazao je Weber, čelnik grupacije desnog centra u europskom parlamentu, u razgovoru pred svoj dolazak u Sloveniju, gdje će u petak sudjelovati na skupovima triju slovenskih političkih stranaka koje spadaju u okrilje europske konzervativne grupacije te im izraziti potporu pred parlamentarne izbore koji se u Sloveniji održavaju 3. lipnja.

 Govoreći o svom stajalištu kao njemačkog demokršćanina iz Bavarske i čelnika EPP-a, Weber je za STA kazao da EPP podržava europsku perspektivu država zapadnog Balkana, ali da one najprije moraju ispuniti sve kriterije i obveze kako bi zadobile povjerenje državljana EU-a za članstvo.

 U državama članicama danas je manje naklonosti i više opreza prema procesu budućeg širenja EU-a, ali bi se te rezerve smanjile ako bi se Turskoj poručilo da nije dio Europe, ocijenio je Weber, dodavši da bi postavljanje jasne granice do kuda će se EU širiti povećalo spremnost da se u EU prime balkanske države jer bi se znalo da proces proširenja nije beskonačan.

 I budući vodeći EPP-ov kandidat za mjesto predsjednika buduće Europske komisije trebao bi, po riječima Webera, imati jasan program, te među ostalim reći da proces proširenja Unije na Tursku treba zaustaviti.

 Uz to, po Weberovoj ocjeni, jedna od ključnih poruka koje EPP mora reći biračima, pred izbore za novi Europski parlament iduće godine, je da je potrebno inzistirati na sigurnosti Europe i očuvanju njenog "pretežito kršćanskog" identiteta, prenosi Hina.

 Program EPP-a pred izbore za Europski parlament je dobar, a ključna je poruka da je gospodarska kriza u Europi prevladana. Gospodarski rast u Uniji iznosi 2,5 posto, otvoreno je 8 milijuna radnih mjesta, a po prvi put naklon 1999. godine je javno-financijski deficit u svim članicama eurozone manji od tri posto, iznio je Weber za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana