Kultura     | 09.05.2018. 14:51 |

U Zemaljskom muzeju izložba etnografskog kulturnog naslijeđa Srbije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ugostit će sutra, 10. maja izložbu "Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i 20. vijeku" Etnografskog muzeja u Beogradu koja donosi bogato etnografsko kulturno naslijeđe Srbije nastalo u složenim historijskim okvirima, etničkim procesima i specifičnim kulturnim uvjetima.

Izloženi predmeti su svjedočanstva vjekovnog znanja, iskustava, vještina i stvaralaštva srpskog naroda, a pored izrazite višeslojnosti etnografskog kulturnog naslijeđa s vremenom su se izdvojile tri kulturno-geografske cjeline panonska, dinarska i centralnobalkanska.

Etnografski muzej u Beogradu čuva više od 50.000 etnografskih predmeta, većinom iz XIX i prve polovine XX vjeka, a najbrojniji su predmeti koje je izrađivalo, oblikovalo, ukrašavalo i koristilo seosko stanovništvo dok u manjem obimu fond sadrži i dio stvaralaštva seoskih i gradskih zanatlija.

Tekstilni predmeti i nakit su u širem kulturnom kontekstu bili nosioci i brojnih oznaka identiteta: socijalnih, rodnih, ozančavali su uzrast, status, vjersku i nacionalnu pripadnost. Imali su i važnu ulogu u običajnom i socio-komunikacijskom životu pojedinca i zajednice kojoj su pripadale.

Nakit i tekstilne rukotvorine su bili nezaobilazni u svadbenim običajima, djevojka je u novi dom donosila bogatu spremu koja je sadržavala namjenski pravljene tekstilne rukotvorine.

S druge strane, mlada je imala centralnu ulogu u svadbenim običajima, te je svoju svadbenu nošnju dodatno ukrašavala brižljivo odabranim nakitom i raskošnim oglavljem. Ovi elementi kićenja su sublimirali različita značenja: ekonomska, statusna i zaštitna (magijska).

Tradicionalni nakit na izložbi izrađen je različitim tehnikama i od različitih materijala, u rasponu od najjednostavnijih do zanatski veoma složenih proizvoda, saopćeno je danas iz Zemaljskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo