Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 17:05 |

Članovi kolegijuma oba doma PSBiH razgovarali s predsjednicom Vlade Srbije

FENA Saopćenje

BEOGRAD/SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik Džaferović, Borjana Krišto, Safet Softić i Bariša Čolak sastali su se danas u Beogradu, u okviru dvodnevne zvanične posjete Republici Srbiji, sa predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Tokom razgovora, kojim su dominirala pitanja unapređenja političkih i ekonomskih odnosa dviju susjednih i prijateljskih zemalja, kao i pitanja regionalne stabilnosti, infrastrukturnog povezivanja i međusobne podrške u procesu evropskih integracija, sagovornici su zajednički konstatovali da Bosna i Hercegovina i Republika Srbija predstavljaju veoma značajne političke i ekonomske partnere čiji dobri odnosi jesu ključni za stabilnost cijelog regiona.

Potvrđeno je zajedničko opredjeljenje da, kroz međusobnu podršku u procesu evropskih integracija, BiH i Srbija nastave da ulažu napor za očuvanje mira i stabilnosti, čime se, kako je rečeno, relaksiraju i unutrašnji politički odnosi u obje države. S tim u vezi, pozdravljena je činjenica da je Bosna i Hercegovina predala odgovore na Upitnik Evropske komisije, te upozoreno na to da ne bi bilo dobro da bilo koja zemlja u regionu zapadnog Balkana zaostaje u procesu evropskih integracija.

Zajednički je naglašeno da postoji ogroman interes da se dijalogom i u što skorije vrijeme riješe sva otvorena pitanja u odnosima dviju država, posebno pitanje odnosa prema prošlosti, pitanje granice, kao i imovinsko – pravna pitanja.

Razgovaralo se i o izgradnji i trasama autoputa Sarajevo – Beograd, za koji je ocijenjeno da će biti od ogromne koristi za obje države i u političkom i u ekonomskom pogledu, posebno kad je riječ o povećanju stranih investicija. Pomenuto je i pitanje ukidanja rominga u državama regiona, što bi, kako je rečeno, bio veliki pozitivan signal i za Evropsku uniju i za sve građane država Zapadnog Balkana.

Takođe su pomenuta i pitanja međusobnog priznavanja diploma, olakšavanja dobijanja radnih viza, kao i pitanje usklađivanja carinskih propisa i olakšavanje prelaska granice s ciljem povećanja razmjene ljudi, roba i kapitala.

Izraženo je zajedničko uvjerenje da će ova posjeta, posebno u formatu svih članova kolegijuma oba doma PSBiH, predstavljati značajan iskorak u odnosima dviju zemalja na svim poljima.

U nastavku dvodnevne zvanične posjete Republici Srbiji, bh. delegacija sutra će se u Beogradu sastati i s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mojsilović: Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obveznog vojnog roka

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije