Najave     | 10.05.2018. 12:03 |

Sutra izricanje presude u predmetu Ekrem Ibračević i drugi za ratni zločin

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Izricanje presude pred Apelacionim vijećem u predmetu Ekrem Ibračević i drugi zakazano je za sutra, s početkom u 09.00 sati, u sudnici 7, najavljeno je iz Suda BiH. 

Presudom Apelacionog vijeća Suda BiH od 12.07.2017. godine uvažena je žalba branioca optuženog Ekrema Ibračevića izjavljena na presudu Suda Bosne i Hercegovine od 28.10.2016. godine, te je ista ukinuta u osuđujućem dijelu i određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, dok je žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u pogledu oslobađajućeg dijela, odbijena kao neosnovana, te  je presuda Suda Bosne i Hercegovine od 28.10.2016. godine, u tom dijelu potvrđena.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine (Sud BiH) od 28.10.2016. godine, optuženi Ekrem Ibračević oglašen je krivim da je, radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke pobijane presude, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ) koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni Krivičnog zakona Republike Bosne i Hercegovine i Krivičnog zakona SFRJ, a u vezi sa članom 22. istog zakona, slijedom čega je prvostepeni sud istog, primjenom navedenih zakonskih odredbi, i uz primjenu člana 33., 38., 41., 42. i 43. KZ SFRJ, osudio na kaznu zatvora od tri godine.

Istom presudom, nasuprot navedenom optuženi Ekrem Ibračević, Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović oslobođeni su optužbe da bi, radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke pobijane presude, počinili, optuženi Ekrem Ibračević krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a optuženi Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'