Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 12:35 |

U Ljubuškom potpisani ugovori o isporuci/prihvaćanju vode

FENA Saopćenje

LJUBUŠKI, 10. svibnja (FENA) - Jedinice lokalne samouprave i nadležna komunalna trgovačka društva-poduzeća s područja BiH i Republike Hrvatske, čiji su sustavi javne vodoopskrbe presječeni državnom granicom, potpisali su u srijedu navečer u Ljubuškom provedbene ugovore o isporuci/prihvaćanju vode, kao i ugovore o sufinanciranju vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Vrgorac-Ljubuški.

Provedbeni ugovori potpisani su između Općine Tomislavgrad, JKP d.o.o. Tomislavgrad, Grada Imotskog, općina Proložac, Lokvičići, Lovreć, Cista Provo, Runović, Zagvozd, Podbablje i Zmijavci, Vodovoda Imotske krajine d.o.o. Imotski, Grada Trilja, Grada Sinja, općina Hrvace, Otok, Dicmo, Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine d.o.o. Sinj, s jedne strane i Hrvatskih voda i Vodogradnje d.o.o. Tomislavgrad, s druge strane, doznaje se iz Općine Ljubuški.

Ovim ugovorima uređuje se način upravljanja i poslovanja na izgrađenim objektima regionalnog vodovodnog sustava "Josip Jović", potom uvjeti isporuke/preuzimanja vode, cijena, maksimalna količina vode koja se može isporučiti/prihvatiti i minimalna količina vode koja se mora platiti isporučitelju, a sukladno odredbama Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske  o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom iz 2015. godine.

Regionalnim vodovodom "Josip Jović" riješen je problem vodoopskrbe za 14 jedinica lokalne samouprave na području Republike Hrvatske, kao i općine Tomislavgrad s područja Bosne i Hercegovine.

Sukladno gore spomenutim odredbama Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske  iz 2015. godine potpisan je i Sporazum o participaciji dijela troškova na trasi vodovoda Vojnići (općina Ljubuški) - Mijaca (Grad Vrgorac)  između Komunalnog d.o.o. Vrgorac i Parkova d.o.o., čime su regulirani uvjeti za isporuku/prihvaćanje pitke vode za naselja pograničnog dijela Općine Ljubuški, i to Prolog (Barbiri) i Kašče (Šipovača).

Sudionike i potpisnike ugovora pozdravili su načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi Republike Hrvatske Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo gostoprimstvom domaćina te uputio iskrene čestitke potpisnicima ugovora.

Kada je riječ o vrijednostima potpisanih ugovora koji se tiču Ljubuškog, ministar je kazao kako Ugovor između Ljubuškog i Vrgorca na izgradnji infrastrukture iznosi oko 7.500.000 milijuna kuna (oko 1 875 000 maraka), a vrijednost radova u prvoj fazi u 2018. godini trebala bi iznositi oko 2.500.000 milijuna kuna (oko 625 000 maraka).

Iznos sufinanciranja u prvoj fazi za Hrvatske vode iznosi 2.000.000 kuna (oko 500 000 maraka), a Općinu Ljubuški 500.000 kuna (oko 125 000 maraka).

Potpisivanju ugovora nazočili su, uz ostale, ministar financija u Vladi ZHŽ-a Toni Kraljević, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Damir Mrđen, te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH i Hrvatskih voda na čelu s državnim tajnikom Mariom Šiljegom.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ljubuškim maturantima po 300 maraka potpore

Grad Ljubuški: Za subvencioniranje privatnih vrtića 80.000 maraka

Panel o jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!